Csilla, Noémi

Latin tánc-Macbeth

2003.11.21. 00:00

Programkereső

Ismét a fővárosban vendégeskedik a Győri Balett társulata A Győri Balett november 21-én 19 órakor, a Nemzeti Táncszínházban tartja Macbeth című táncjátékának budapesti bemutatóját.

A táncjáték koreográfusa, a svéd Marie Brolin-Tani a cselekményt az 1950-es évek Latin-Amerikájába helyezte: e koncepciója megvalósításában az előadás díszlettervezője, férje, Hans-Olof Tani volt segítségére. A koreográfusnő pályája során nem először kísérletezik klasszikus történet, irodalmi mű vagy emblematikus alak táncszínpadi megjelenítésével: Picasso életpályája, a Carmen-történet, a Parsifal, vagy éppen Dosztojevszkij Félkegyelműje egyaránt alkotásra ihlette. Sisters (Nővérek) című, a számítógéppel generált virtuális valóság különleges eszközeit is alkalmazó alkotásában pedig a mexikói festőnő, Frida Kahlo előtt tisztelgett. Marie Brolin-Tani, aki – amellett, hogy saját társulatával, az MBT Táncszínházzal dolgozik – jelenleg a malmői Skĺnes Dansteater művészeti vezetője, korábban már dolgozott a Győri Balett-tel. A számukra 2000-ben betanított, eredetileg egy évvel korábban készített Orfeo című koreográfiájába a mitológiai téma mellett Rómeó és Júlia történetét és a délszláv háború borzalmait idéző elemeket is beépített.

Marie Brolin-Tani Macbethje a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, a hatalom- és pusztításvággyal, despotizmussal megmérgezett szerelemről szól. Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása eltorzítja az idillt. Macbeth az akarnokságra fokozódó keménységgel, agresszióval válaszol, és ellentámadása nyomán a Lady egyre gyengébbé válik, míg végül teljesen megsemmisül. A svéd koreográfus-táncosnő szabadon kezeli Shakespeare szövegét, nem pusztán a cselekmény mozdulatokká formálására törekszik, de új, saját olvasatot is ad. Finom párhuzamot von a shakespeare-i tragédia, illetve Eva és Juan Perón története közt. Az előadás zenéje Penderecki, Pärt és Piazzolla műveiből összeállított kollázs, melyben a tangónak természetesen vezető szerep jut. Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan, egyszerre idézi meg az 1950-es évek Argentínáját, illetve Shakespeare saját korát. A Macbeth jelmezeit a magyar–svéd Andrea T. Haamer tervezte. A Győri Balett előadása a bemutatót követően, november 22–23-án, ugyancsak 19 órától is megtekinthető.