Ervin

A francia zene nem csak Piaf!

2003.11.22. 00:00

Programkereső

Két, az elektronikus zene dzsesszes ágát képviselő együttes: a francia Mah-Jong és a magyar Toy Division az EuroConnection e havi szereplője szombat este a Trafóban (IX., Liliom u. 41.).

A sorozat a francia producer, Fernando Ladeiro-Marques „találmánya”, aki a kilencvenes évek közepén elhatározta, hogy bebizonyítja Európának: a francia zene nem feltétlen Piaffal, Aznavourral vagy Montand-nal egyenlő. Létrehozta az EuroConnection-hálózatot, melybe Dublin, Lisszabon, Prága és Berlin után 2000-től Budapest is beletartozik, és melynek keretében – a Francia Intézet támogatásával – havonta egy fiatal francia zenekar lép fel nálunk egy-egy hasonló stílusú és kvalitású hazai csapattal.

A szombati vendég a 2003-as bourgesi francia tehetségkutató fesztivál győztese, a Mah-Jong. Zenéjükhöz támpontként Nitin Sawhneyt, a 4Herót, Eric Truffazt és a Bumcellót szokták megjelölni. Öndefiníciójuk szerint ez a manga-musica, nyilván azért, mert a tokiói születésű frontemberük, Sachiko japánul énekel és rappel, a koncertek közbeni vetítés is főleg a manga-univerzumból merít. Debütáló CD-jükre az elektronikus stílusok keveredése a jellemző. Főként a funky basszus és az energikus szintetizátor, illetve a jungle ütemek rajta a meghatározóak.

Az előzenekar Toy Division zenei világa szintén stílusok közötti. Ők azt mondják rá, hogy soul’n’bass, a viszonyítási pont pedig a De-Phazz és a Saint Germain. Az 1999-ben, a maguk szórakoztatására alakult formációban az elmúlt évben folyamatosan változtak a tagok. A szombati fellépésük lemezbemutató is, Budapest Resonance című CD-jüket a nemrég alakult Mama Records adta ki.