Béla

Népzenei koncertsorozat a Pataky Művelődési Központban

2003.11.22. 00:00

Programkereső

Az integráció küszöbén a Pataky Művelődési Központ és a Periferic Records kiadó igen fontosnak tartja, hogy a tizenéves korosztálytól kezdődően a jelen nemzeti sajátosságokat közelítő, egymásba mosó divathullámai, trendjei, és szubkultúrája mellett nemzetük zenei örökségét is ismerjék.

A havonta szerdánként megrendezésre kerülő koncertsorozat arra is lehetőséget
nyújt a nézőknek, hogy az előadások után személyesen is megismerkedhessenek a muzsikusokkal, kezükbe vehessék a hangszereket, és elsajátíthassák az egyes népek és tájegységek táncait.

A szerda esti koncertek sorában a következő előadás a december 3-án, 18 órakor kezdődő HOLDUDVAR koncert.

A Holdudvar együttes 1999 nyarán alapította Fellegi Melinda, Sebestyén Miklós és Torda-Molnár Tamás, akik klasszikus tanulmányaik során ismerték meg egymást. Közös céljuk az volt, hogy a klasszikus zenei műveltségre alapozott, de könnyűzenei eszközökkel megkomponált zenéjükkel úgy értelmezzék újra a magyar népi muzsikát, hogy egyértelműen megmutassák a népzene értékeinek örökérvényűségét. 2000-ben csatlakozott a Holdudvarhoz Szendőfi Balázs, aki jellegzetes stílusával meghatározó, jazz-es harmóniavilágot teremtett. Az együttes magyar (főleg moldvai és gyimesi) népzene-feldolgozásokat játszik; zenéjük egyszerre autentikus és XXI. századi.

A népzenei harmóniavilág és dallammotívumok megszólaltatása olyan hangszerekkel, mint a héthúros basszusgitár vagy a Chapman Stick, igen meghökkentő és újszerű benyomást kelt, ugyanakkor a hagyományosabb instrumentumokkal (népi fúvosok, hegedű) előadott modern, jazzes frázisok legalább ennyire érdekesek. Az együttes elkötelezte magát amellett, hogy az eredeti népdalok dallamát és szövegét változatlan formában közli, így a
legelrugaszkodottabb, legszabadabb feldolgozást is alárendeli a népzene eredetiségének. Ez a tisztelet egy mértéktartó stílust eredményezett, amely tökéletesen jellemzi a Holdudvart.