Konrád

Bronfman vette meg a Warner Musicot

2003.11.24. 00:00

Programkereső

Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetői csoporté a Time Warner médiatársaság teljes zenei részlege. A vételár 2,6 milliárd dollár – jelentette be a Time Warner hétfőn.

Bronfman csoportja a brit EMI zenekiadó csoport ajánlatával versenyzett, de az EMI hétfőn hivatalosan visszavonta ajánlatát azzal, hogy nincs remény megfelelő megegyezésre.

Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetőcsoport veheti meg a Time Warner médiatársaságtól a Time Warner Inc. teljes zenei részlegét. A befektetőcsoport a múlt hét elején 2,55 milliárd dolláros ajánlatot tett a zenei részlegre, de hétfőn a jólértesültek már 2,61 milliárd dollárról tudtak.

Bronfman csoportja a brit EMI zenekiadó csoport ajánlatával versenyzett, de az EMI hétfőn hivatalosan visszavonta ajánlatát. A Time Warner zenei részlegéből csak a gyártás iránt érdeklődő EMI 1 milliárd dollár készpénzt és 20-25 százalékos EMI-részesedést kínált. A Bronfman körüli csoportosulás ajánlata egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb, hiszen a teljes zenei részleget veszik meg.

A világ nagy zenekiadói igyekeznek egyesíteni erőiket, miután az évi 30-40 milliárd dolláros piacukat gyorsan rontotta a világgazdasági lassulás és a továbbra is gyorsan terjedő számítógépes kalózmásolás. A felügyeleti hatóságok azonban nem nézik jó szemmel az öt nagy zeneipari cég társulási kísérleteit, mert a verseny korlátozásától tartanak. Az EMI nagyságra a harmadik, a világ legnagyobb médiacsoportjához, a Time Warnerhez tartozó Warner Music a negyedik a világon a zeneipari cégek közül, 12 százalékos piaci részesedéssel. A szakmán kívüli Bronfman-csoportnak nem kell piacfelügyeleti kifogástól tartania.