Konrád

Hétköznapok nem hétköznapi koncertekkel az A38 hajón

2003.11.24. 00:00

Programkereső

Lajkó Félix és zenekara november 25-én, a Makám zenekar november 26-án este kilenc órától lép színpadra az A38 hajón. Lajkó Félixet idén utoljára láthatjuk színpadon, a Makám pedig Anzix című új lemezét mutatja be a közönségnek.
cebd43b1-20ee-49c3-abda-2717a3c22067

Lajkó Félix betegsége miatt idén nem tudta megtartani immár rendszeresnek számító zeneakadémiai fellépését. Budapesten utoljára júniusban játszott, s nem biztos, hogy ebben az évben még vállal fellépést az A38-on kívül. Sokan, sokat írtak már róla. Zsenialitásáról, elementáris, sajátos játékstílusáról. Az egész világon elkápráztatja a közönséget, hegedűjátékával stílust teremtett: pár taktus után mindenki felismeri zenéjét. Az A38-on nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be – a következő lemezen szereplő zenésztársaival együtt. Egyébként Japánba készül, filmzenét ír egy amerikai filmhez, Gheorghe Zamfir román pánsíp király szeretne vele együtt dolgozni, Pina Bausch újra meghívta wuppertali fesztiváljára – szóval köszöni, jól van.

A Makám együttes azon kevés hazai zenekarok egyike, akik úgy képesek megújulni, hogy közben mindig megőriznek valamit eredeti hangjukból. Utóbbi lemezeiken a vokális műfaj felé fordultak. Az új korszakot nyitó lemez, a SkanZen bemutatója – Lovász Irén és Bognár Szilvia közreműködésével – Párizsban, a Theatre de la Ville-ben volt, 1999-ben. A Lovász Irénnel készült lemezek (9 colinda – 2001; Szindbád – 2002) a Fonó Records eladási listavezetői lettek, szólistáját pedig idén az Év énekesnőjének választották, eMeRTon-díjat kapott. Az együttes új lemezét, az Anzix-ot ezúttal nem Párizsban, hanem Budapesten, az A38 koncerttermében mutatja be. Az albumon a Balkán zenei eszenciáját hallhatjuk a Makám sajátos hangzásvilágába ágyazva. Az együttes komponistája és művészeti vezetője Krulik Zoltán, a lemez szólistái – Bognár Szilvia, Szalóky Ágnes, Palya Bea – a fiatal magyar énekes generáció legmarkánsabb hangú képviselői. A lemez tematikája a Balkán történelme, háborús múltja és jelene női hangokkal, gondolatokkal és érzelmekkel megfogalmazva.