Konrád, Tivadar

Átadták a klasszikus és dzsesszdíjakat

2003.11.26. 00:00

Programkereső

A Gramofon című zenei szaklap által alapított díjakat 2001 óta a cannes-i Midem Classical Awards zsűrijével megegyező testület javaslata alapján ítélik oda. Az idei évben Kelemen Barnabás hegedűművész és Dés László szaxofonművész vehette át a Magyar Klasszikus, illetve Magyar Jazz Díjat.
0f77ffc1-74a4-4b4e-bfd4-ad0f259552a8

Az első évben Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Oláh Kálmán zongoraművész, tavaly pedig az Erdődy Kamarazenekar és Juhász Gábor gitárművész kapta a díjakat. Idén a nemzetközi zsűri a két fődíj mellett négy további kategóriában döntött: az év legjobb magyar klasszikus lemeze a Debussy- és Ravel-művek Kocsis Zoltán hangszerelésében, a legjobb külföldi pedig a Beethoven: Zongoraversenyek, No. 1-5. lett, amelyen Pierre-Laurent Aimard (zongora) és az Európai Kamarazenekar játszik Nikolaus Harnoncourt vezényletével.

A hazai dzsesszkiadványok közül Lantos Zoltán’s Mirrorworld: Tiptoe Ceremony (BMC Records), a külföldiek közül Kurt Elling: Man in the Air (Blue Note) című albumát találták a legjobbnak. A crossover és a világzene magyarországi elismertetésében játszott meghatározó szerepéért, magas színvonalú kiadványaiért különdíjban részesült a Gramy Records.