Konrád

Új gazdája lett a Warner Music-nak

2003.11.26. 00:00

Programkereső

Az Edgar Bronfman vezette befektetői csoporté lett a Time Warner médiatársaság teljes zenei részlege. A vételár 2,6 milliárd dollár volt. Bronfman csoportja a brit EMI zenekiadó csoport ajánlatával versenyzett, de az EMI hétfőn hivatalosan visszavonta ajánlatát azzal, hogy nincs remény megfelelő megegyezésre.
92c5022b-0bb5-4e1d-aad7-4ab2b581ae82

A Time Warner zenei részlegéből csak a gyártás iránt érdeklődő EMI 1 milliárd dollár készpénzt és 20-25 százalékos EMI-részesedést kínált. A Bronfman körüli csoportosulás ajánlata egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb, hiszen a teljes zenei részleget veszik meg. A világ nagy zenekiadói igyekeznek egyesíteni erőiket, miután az évi 30-40 milliárd dolláros piacukat gyorsan rontotta a világgazdasági lassulás és a továbbra is gyorsan terjedő számítógépes kalózmásolás.

A felügyeleti hatóságok a verseny korlátozásától tartva nem nézik jó szemmel az öt nagy zeneipari cég társulási kísérleteit. Nagyságát tekintve az EMI a harmadik, a Warner Music pedig a negyedik a világon a zeneipari cégek közül. A szakmán kívüli Bronfman-csoportnak azonban nem kell piacfelügyeleti kifogástól tartania.