Csilla, Noémi

Chalaban-koncert az A38 hajón

2003.11.27. 00:00

Programkereső

A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult Said Tichiti vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan együttes, amely arab zenét játszik. Koncertjüket december 3-án este kilenc órától hallhatjuk az A38 hajón.
9b9fb9df-db9f-4b6a-a0d6-27c8336a56b2

Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők benne más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. Így történt, hogy a zenekarral játszott Pintér Zoltán (flamenco gitáros), David Yengibarian (örmény tangóharmonikás), Matisz László (fuvolista és zenekritikus), Szalai Péter (ütős) és Jalalu (amerikai jazz zenész) is.

A zenekar sokféle hangszert használ, tradicionálisat és modernet is: guembri, lant, darbouka, bendir, fuvola, karkabat, djambé, keyboard, szaxofon, trombita, gitár, dob, s talán ennek is köszönhető, hogy zenéjében sokféle stílus jelenik meg.

A tény, hogy a Chalaban marokkói zenét játszik, egyben azt is jelenti, hogy muzsikájuk nem korlátozódik egy stílusra vagy régióra. Marokkó egy olyan földrajzi és kultúrális egység, mely sokféle civilizáció együttélését és egymásutániságát élte meg. Ezek a civilizációk maguk mögött hagyták befolyásuk lenyomatát a marokkói kultúra különböző rétegeiben: az építészetben, az ékszerkészítésben, a konyhaművészetben, az öltözködésben. Marokkóban a zene is ennek a kulturális és etnikai gazdagságnak a gyümölcse.