Konrád

Nemzetközi zenei találkozó

2003.11.28. 00:00

Programkereső

A világhírű roma származású zenészek mai és holnapi koncertje a Millenáris Teátrumban az alapja az Usti Opre! című dokumentum-játékfilmnek.

Öt világhírű kelet-közép-európai roma származású és több neves európai vendég zenész koncertezik ma és holnap este nyolc órakor a Millenáris Teátrumban. Ez már magában is nagy hír, hiszen Iva Bittova, Boban Markovic, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc még soha nem lépett fel közösen. Ráadásul a koncert anyagát rögzítik, amely az Usti Opre! című, zömmel Budapesten játszódó, angol–magyar nyelvű dokumentum-játékfilm egy részét képezi majd, amelyet az amerikai Allan Siegel és Sas Tamás rendez.

A szervezők nem csupán a hírnév alapján választottak muzsikusokat, céljuk, hogy felhívják a világ figyelmét a roma kultúra, zenei hagyományok jelentőségére. Ennek megfelelően minden egyes alkotó más közösségből érkezik: Bittova Csehországból, Markovic Szerbiából, Erdenko Oroszországból, Balogh Kálmán Magyarországról és az évek óta külföldön zenélő Snétberger második hazáját, Németországot képviseli. A producerek azzal a kéréssel fordultak a művészekhez, hogy a hazájukra jellemző dalokkal érkezzenek, amiket majd közösen előadnak. Így a koncert egyedi műsora szinte csak a napokban állt össze. A dramaturgia az előadók zenei sajátjára és személyiségére épül, valamint a pillanat varázsára, amikor a koncertek során egybeolvasztják a roma zenét más műfajokkal, forrásokkal, mint például a különböző népzenékkel és a modern dzsesszel. (Egy különleges jam sessionben lesz részünk.)

Az Usti Opre! című film forgatása nemcsak a koncert erejéig hozza össze a zenészeket, számos stúdió- és kulissza mögötti felvételek is készülnek. Sőt a stáb ellátogat több muzsikus hazájába. Láthatjuk majd Snétberger Ferencet Berlinben és Bayreuthban, Boban Markovicot egy apró szerb faluban, Szergej Erdenkót Moszkvában és Balogh Kálmánt Budapesten. A koncepció talán Wim Wenders Buena Vista Social Club című művének vezérfonalához hasonlítható. Egyes részeket Halper László Élő roma zene című Rádió C-s műsora alatt forgatják. Super 16 mm-es filmnyersanyagra rögzítik a dokumentumjellegű jeleneteket, amelyeket Siegel és Sas Tamás dirigál; Sas a film operatőre. A végső kópia természetesen 35 mm-es lesz, a hangkeverés Németországban zajlik majd.

Az alapötlet Koltai Péter producer és Allan Siegel dokumentumfilmes közös álma, amely nem áll meg a mozis játékfilm leforgatásánál. A tervek szerint a Millenáris-koncertről készül egy digitális koncertfilm, ennek DVD- és CD-változata, továbbá egy fotóalbum kiadása is várható a projektről. A koncertfilmet az a Kapitány Iván rendezi, aki számos reklámfilm mellett az LGT és a Rapülők koncertfilmjeit is jegyzi. Sőt a producerek célja nem kisebb, mint a világhírnév: siker esetén a társulat később – a három tenor mintájára – nagyszabású koncertturnéra is indulna.

A produkció nemzetközi jellege miatt jogos a kérdés: a szervezők vajon miért Budapestet választották kiindulópontnak? Koltai Péter szerint a magyar főváros az a zenei-kulturális kereszteződés, ahol a régiót egyesíteni lehet.

A költségvetés mintegy 870 ezer euró, amely Koltai tájékoztatása szerint több ország segítségével áll össze. Jelenleg angol, német és cseh partnerek szálltak be, hazai oldalról a Magyar Mozgókép Közalapítványra, valamint a közszolgálati és/vagy egy kereskedelmi csatorna támogatására számítanak.