Orbán

Az Arasinda koncertet ad a Millenáris Parkban

2003.12.01. 00:00

Programkereső

Az Arasinda hétfő este nyolc órától koncertezik a Millenáris Parkban, a Fógadó–Pódiumban. Az együttes összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és a zenészek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

Az Arasinda (jelentése: „között”) együttes magyar zenészekből alakult 1996-ban Budapesten. Közép-Kelet-Európában egyedüliként foglalkozik hagyományos és feldolgozott török népzene előadásával. Kétórás koncertprogramjában Törökország minden régiójának jellegzetes népzenéje megszólal – a Márvány-tengertől a Van-tóig, a Fekete-tengertől Anatóliáig.

Ezek a népdalok, amelyek hazájukban rendkívül közkedveltek, törökül és a népi éneklésre jellemző stílusban hangzanak fel. Kíséretük részben török népi hangszerekkel (saz baglamával, ouddal, kavallal, zurnával, davullal), részben más népek hangszereivel, és modern hangszerekkel (deffel, gadulkával, illetve oboával, gitárral és basszusgitárral) hallható. Az Arasinda összetéveszthetetlen hangzásvilága a török népzene és az együttes zenészeinek egyéni improvizációs stílusából ötvöződik. Feldolgozásaik és saját kompozícióik az egykori oszmán birodalom területén ma is élő népek népzenei hagyományaiból is merítenek.

A zenekar első albuma Aşkin şarabi ("A szerelem bora"), második lemezük címe „Bárki is légy, gyere újra”. Az együttes tagjai meghallották a hívó szót, és további 14 gyönyörű dallal örvendeztettek meg bennünket. A felvételek hangulatát és hitelét fokozzák a török közreműködők: Selma Öleş, Zümrüt Öleş és Mehmet Erdem. Az eredeti hangszeres játéktechnikát, az énekes darabok díszítését és a magyarral sok esetben rokonságot mutató török nyelv szépségét még kiforrottabban hallhatjuk ezen az albumon.

A zenekar tagjai: Hannah Berger (ének, saz, bendir), Gyulai Csaba (derbuka, gadulka, hegedű, davul), Gyarmati ’Hoca’ Gábor (gitár, carcabet), Pödör Bálint (derbuka, riq, daf, ütőhangszerek, vokál),
Kovács Zoltán (basszusgitár), Juhász Endre (oboa, angolkürt), Nyitrai Péter (saz baglama, oud, koboz, kaval, zurna, harmónika, zummara)