Konrád

Megjelent Bogányi Gergely új lemeze

2003.12.01. 00:00

Programkereső

Elkészült a Budapest Music Center Records legfrissebb klasszikus zenei kiadványa, Chopin zongoradarabok címmel, Bogányi Gergely előadásában. A lemez élő koncertbemutatójára – a Gézengúz Alapítvány javára – december 6-án, 19 órakor kerül sor az Óbudai Társaskörben (1036 Budapest, Kiskorona u. 7.).
768c822d-ef0d-4186-a0dd-3c217aeb0c41

Bogányi Gergely muzsikuscsaládból származik, négyévesen kezdett zongorázni. Számos versenygyőzelme közül kiemelkedik az 1996-os budapesti Nemzetközi Liszt-verseny első díja. 2000-ben Vác legfiatalabb díszpolgárává avatták, s ugyanebben az évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Liszt-díjjal tüntette ki. Bogányi Gergely állandó vendége Európa és a világ prominens koncerttermeinek, a világ legjobb zenekarai hívják szólistának. Folyamatosan készít rádió- és tv-felvételeket, CD-ket.

2001-ben, a „Chopin összes zongoraműve” sorozata elnyerte a Gramofon újságtól „az év legjobb koncertsorozata” - kitüntetést. Discográfiája 7 CD-t tartalmaz Mozart koncertókkal, Chopin és Liszt zongorára írt darabjaival, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora művével.

Batta András zenetörténész így ír az újonnan megjelent lemezről: „Bogányi Gergely válogatása és interpretációja egy CD alig több mint egyórás terjedelmében hű és méltó portrét fest a romantikus zongorazene legeredetibb alakjáról. Megérezteti, hogy miért szabad egy háromperces mazurkát jelentőségében egy négyórás Wagner-zenedrámával vagy egy másfélórás Berlioz-szimfonikus művel egyenrangú műremekként, a maga idején ugyanolyan értékű zenei vívmányként tekinteni.”