Eszter, Eliza

Don Giovanni az Operaházban

2003.12.02. 00:00

Programkereső

Kesselyák Gergely rendezésében kerül színre Mozart Don Giovannija a Magyar Állami Operaházban. A december 6-ai bemutatót követően az idei évben még négy előadás tekinthető meg, amelyek előtt – fél héttől – kötetlen beszélgetésre várj az érdeklődőket a rendező az Operaház Székely Bertalan-termében.
4d6913b6-2e31-4076-8b7c-8a0416a7f4eb

A Don Giovannival együtt most már hat Mozart-opera található a Magyar Állami Operaház repertoárján, ami azt jelenti, hogy amennyiben valaki kíváncsi Mozart operáira, egy éven belül megtekintheti őket nálunk – mondta Szinetár Miklós főigazgató. Kesselyák Gergelyről elmondta: elsősorban karmester ugyan, de van egyfajta vizuális tehetsége, így sok szuggesztív látványelem van az előadásban.

A fiatal karmestert, Kesselyák Gergely – elmondása szerint – 2000-ben és a tavalyi évben érték igen erős hatások a Don Giovannival kapcsolatban: a diósgyőri várban a Kovalik Balázs rendezte szabadtéri előadást vezényelte, majd Selmeczi György rendezésében, többféle szereposztásban dirigálta az operát, végül közelről figyelte Kozma Péter gödöllői Don Giovanni-produkciójának próbáit.

Először csak „önszorgalomból”, az íróasztalnak készítette el rendezői vázlatait az operához. A tavalyi évben Szinetár Miklós kérte fel egy rendezésre, ám Kesselyák Gergely három különböző operaötletéből egy sem nyerte el az igazgató tetszését. Kesselyák végső megoldásként javasolta a Don Giovannit, s amikor a főigazgató végignézte a jegyzeteket, rögtön felkérte a fiatal művészt a rendezésre. Petrovics Emil főzeneigazgató szerint minden Don Giovanni-rendezés más. Ezerféleképpen lehet megrendezni, de igazán nem is nagyon lehet megrendezni.

A Don Giovannit Kovács János vezényli, ám a tervek szerint Kesselyák Gergely is vezényli majd az előadást. A kettős szereposztásban hallható lesz majd: Kálmándi Mihály, Busa Tamás (Don Giovanni), González Mónika, Kolonits Klára (Donna Anna), Kovácsházi István, Timothy Bentch (Don Ottavio), Jevgenyij Nyesztyerenko, Kováts Kolos (Kormányzó), Bátori Éva, Fülöp Zsuzsanna (Donna Elvira), Tóth János, Ionel Pantea (Leporello), Massányi Viktor, Hábetler András (Masetto), valamint Herczenik Anna, Mitilineou Cleo (Zerlina).

A produkció díszlettervezője Valcz Gábor, a jelmezeket Zeke Edit, a koreográfiát Rogács László készítette, s az előadás világítástervezője Bányai Tamás. A két szereposztás december 6-án és 17-én mutatkozik be, s a Don Giovannit még december 9-én, 13-án, majd 2004. február 17-én és 27-én, valamint április 16-án és 22-én láthatják az érdeklődők.