Márk

Kórusverseny Nagyszombaton

2003.12.05. 00:00

Programkereső

A Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium vegyeskara nemzetközi kórusversenyen vett részt Nagyszombaton Kéryné Mészáros Mária vezetésével.
dd6ed470-db55-4940-a9e8-a674f40bd7bb

A 2002. szeptembere óta ebben az összetételben működő kórus számára ez volt az első nemzetközi megmérettetés. Nagy izgalommal indult el az énekkar abba a városba, ahol Kodály Zoltán gimnáziumba járt. A versenyek Nagyszombat várfallal körülvett történelmi belvárosában zajlottak. A kórusok egyházzenei és világi kategóriában indulhattak. Zömmel felnőtt énekkarok vettek részt, a középiskolai korosztályt még egy kórus képviselte Besztercebányáról.

Az egyházzenei helyszín – a Jezsuita templom – akusztikájában a fellépők élvezték az éneklést, és ez feloldotta a kezdeti izgalmat. Ebben a kategóriában Palestrina, Kodály, Liszt, Bárdos és Szokolay művei hangzottak el. A világi helyszín száraz akusztikáját némileg enyhítette Grünwald Béla művésztanár zongorakísérete Bartók Négy szlovák népdalában, melyet a kórus eredeti nyelven adott elő. Bartókon kívül Farkas Ferenc, Genée-Herzl és Bárdos művei szólaltak meg.

A gyerekek lelkes, koncentrált, tiszta éneklése és a kórusvezető több éves tapasztalata meghozta a megérdemelt sikert. Az egyházzenei kategóriában kiemelt első helyezést, a világi kategóriában első helyezést értek el.