Eleonóra

Magyar győztes az andorrai zongoraversenyen

2003.12.05. 00:00

Programkereső

A IX. Andorrai Nemzetközi Zongoraverseny november 21. és december 1. között került megrendezésre. A három fordulóból álló versenyen a 85 jelentkezőből 62-en vettek részt.

A középdöntőbe huszonegy versenyző jutott, a döntőbe pedig kilenc. A zsűriben tagja volt többek között Alicia de Larrocha, Jury Boukoff és Stanislas Pochekin elnök. A zongoraverseny első díját, valamint az Andorra Nagydíjat Benabdallah Marouan magyar versenyző nyerte. Második lett az orosz Yakovlev Alexander, harmadik Sunghoon Hwang, Hu Chih-Long és Mordinov Mikhail pedig a negyedik helyen végzett.

Benabdallah Marouan 1982. október 2-án született Marokkóban, négyéves korában kezdett zongorázni, s tizenhárom évesen, egyedül érkezett Magyarországra. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakának másodéves hallgatója. 1994-ben és 1996-ban megnyerte a Marokkói Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyt, 1995-ben és 1996-ban a Marokkói Országos Chopin Zongoraversenyt, 2001-ben az Országos Békés-Tarhosi Szakközépiskolai Zongoraversenyt, idén pedig második helyen végzett a Magyar Rádió Zongoraversenyén.