Gerzson

Elhunyt a Buena Vista zongoristája

2003.12.09. 00:00

Programkereső

Újabb muzsikus távozott az élők sorából, a híres kubai Buena Vista Social Club együttesből: hétfőn 84 éves korában, havannai lakásában elhunyt Rubén González zongorista. Feleségének közlése szerint hónapok óta betegeskedett, keringési zavarai voltak, tüdő- és veseelégtelenséggel terhelve, de nem volt hajlandó kórházba befeküdni.

„A legjobb zongorista, akit eddig hallottam” – mondta róla 1996-ban Havannában Ry Cooder amerikai gitáros és producer, amikor a kubai tradicionális muzsikáról forgattak dokumentumfilmet Wim Wenders rendezésében a Buena Vista Social Club címmel. A film és az azonos című lemez, amely Grammy-díjat kapott, világhírűvé tette a feledés évtizedei után a negyvenes-ötvenes évek neves kubai zenészeit, énekeseit: Ibrahim Ferrert, Omara Portuondót, a bőgős Cachitot, avagy a son-gitáros és énekes, az idén júliusban 95 éves korában elhunyt Compay Segundót. A világkörüli turnék során néhányan közülük jártak Budapesten is, immár két ízben.

A társainál csendesebb, már-már magába zárkózó Rubén González a filmben felejthetetlen körülmények, a havannai balettintézet növendékei között vallott életéről. Santa Clarában született, s a családi ház zongoráján kisgyerekként kezdett gyakorolni. Először tanítói diplomát szerzett, majd folytatta zenei tanulmányait és készült orvosnak is. Négy kurzust is elvégzett az orvosin, amikor végleg úgy döntött, hogy hivatásos zenész lesz, s ezért 1941-ben átköltözött Havannába. Ez idő tájt kezdődött a kubai zene nagy korszaka a sonnal, a guarachával. Rubén első felvételeit Arsenio Rodriguezzel készítette, játszott a La Paulina együttesben, majd csatlakozott a Los Hermanos zenekarhoz, amelyben egy ideig Mongo Santamaría ütőhangszereivel volt a sztár. Később a havannai Tropicana lokál zongoristája lett. Aztán a feledés évtizedei jöttek.

A Buena Vista Social Club lemezsikerét követően Rubén González két önálló albummal is letette névjegyét. A Chanchullo címet viselő CD-n virtuóz, karibi lüktetésű zongorajátéka egy nosztalgikus aranykor világát idézik fel danzonok, guarachák, sonok és chachachák előadásával.