Júlia, Rita

Hangszobrászat Édentől keletre

2003.12.09. 00:00

Programkereső

III. East of Eden zenei fesztivál lesz a hét végén a Trafóban: a kétnapos seregszemlén a magyar kortárs elektronikus zene képviselői lépnek fel.

Az előző két évben a fesztivál nem volt ennyire tematikus, az akusztikus zenéktől a dj-k koncertjein át a dzsesszig mindenféle stílus képviseltette magát – meséli Zságer Balázs, akit először kértek fel a program szerkesztőjének, miután az előző években fellépett a fesztiválon. Az ő ötlete volt, hogy az idén szűkítsék a kört, és a mai magyar elektronikus zenére koncentráljanak, természetesen bemutatva annak minél több irányzatát. Így hallható lesz ambient, elektro, downtempó, trip-rock, drum and bass egyaránt.

A koncertek péntek és szombat este kilenckor kezdődnek, előttük és közöttük két filmet vetítenek. Az egyik egy beszámoló a Burning Man fesztiválról, a másik pedig Peter Fischli és David Weiss A dolgok menete című filmje. Ez utóbbi egy vágás nélküli, egyetlen hatalmas teremben felvett alkotás: a két művész kísérletet tett a perpetuum mobile létrehozására. A filmen annak lehetünk tanúi, hogy emberi beavatkozás nélkül egyik történés hogyan hozza létre a másikat. Olyan ez, mint a folyamatzene, ott is egybeszövődnek a dalok, így kötődik a film a fesztiválhoz – magyarázza a szervező.

A koncertek sorát péntek az Ion-Zum nevű csapat kezdi, amely tulajdonképpen két együttest takar. Az Iont T. Bali, a Moszkva tér című film zeneszerzője alapította, zenéjük az elektrodark mellett pszichedelikus és noise hangzásokra épül. A Zum az ambient stílusból építkezik, zenéjük meghatározó elemei az ének, a fúvós és ütős hangszerek. Zságer szerint a két zenekar produkcióját akár hangszobrászatnak is lehet nevezni. Őket a három év után ismét színpadra lépő Éhező Apácák nevű formáció követi, akik eleinte mindig más néven léptek fel, és a stílusokkal is kísérletezgettek. Zenéjüket meghatározza a költészet, a szövegszerűség, ami gyakran kimarad az elektronikus zenéből. A The Cas!o Samples két pécsi „gépmachinátor”, akik tolmács- és protokollrobotokat is használnak zenéjük megalkotásához.

Szombat a Skeg nyitja a napot. A banda érdekessége, hogy tagjai más-más stílusú zenét képviselnek (dzsessz, hip-hop, fekete, klasszikus zene), és nem próbálnak: minden a színpadon alakul ki, ezért fellépéseik egyszeriek és megismételhetetlenek. Az Anorganik néven is fellépő Deutsch Gábor ezen az estén basszusgitárossal, dobossal, dj-vel és énekessel zenekarrá kiegészülve játszik saját dalokat és remixeket. A fesztivált a Zagar zárja, tagjai a rockot, az elektronikus és modern tánczenéket ötvözik. Néhány dalt előadnak azok közül is, amelyeket most írtak Török Ferenc Szezon című filmjéhez.