Zita, Mariann

Fonó Zenekar: Mixtura Cultivalis

2003.12.10. 00:00

Programkereső

A Fonó zenekar új színnek számít a magyar folkzenei palettán, bár ez a formáció korábban mint Hegedős együttes jelentős sikereket ért el. A legújabb lemezükben ízelítőt kaphatunk a magyar népzene sokszínű hangzásvilágából, az érzéki énekszólóktól a harsány dudán a szívhezszóló furulyán vagy a sejtelmes tárogatón keresztül egészen a jól ismert vonószenekari összeállításokig.
2ce86d98-bfc4-4902-b281-a4408b6d088f

Ezt a hitelesen művelt sokszínűséget találóan fejezi ki a lemez címe: Mixtura Cultivalis. A lemez 2003-ben megnyerte a francia irányadó zenei lap, a Le Monde de la Musique legmagasabb szakmai kitüntetését, az „Év szenzációja" minősítést. A volt Hegedős együttes Franciaországban novemberben megjelent lemezét az elsősorban komolyzenével foglalkozó kiadvány decemberi száma sorolta a legjobbak közé.

A francia magazin kritikusa nagy elismeréssel méltatja a Fonó Zenekar énekesnője, Herczku Ágnes művészi teljesítményét. Jóslata szerint az együttes jövő heti párizsi fellépésén Herczku „minden bizonnyal ugyanúgy belopja majd magát a közönség szívébe, mint ahogy az Sebestyén Mártának sikerült". Felhívja a figyelmet Agócs Gergely szép éneklésére és fúvós (tárogató, furulyák, duda) kvalitásaira. A zenekar sokszínű, változatosan összeállított repertoárját értékelve megállapítja, hogy abban "nagyon meggyőző egyensúlyban van az eredeti népzene tisztelete és a modern interpretáció".

A Le Monde de la Musique (Muzsika Világa) a klasszikus és kortárs komolyzene mellett a népzenei és jazzműfaj újdonságairól is tudósít. Az idei évben csak két népzenei lemez kapott ilyen minősítést, az összes többi hasonló besorolású mű komolyzenei alkotás. A Le Monde de la Musique kritikusokból álló zsűrije az éves termésből, a magas minősítésű CD-k közül választja ki az „Év szenzációja” kategóriába sorolt darabokat, s ezekre bélyeg nagyságú vignetta formájában ragasztják rá az elismerő értékelést, hogy segítsék a vásárlókat az értékek felfedezésében.