Orbán

I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivál a Nyitott Műhelyben

2003.12.11. 00:00

Programkereső

A Dimorph Művészeti Központ I. Karácsonyi Kézműves Vásárt és Etno Jazz Fesztivált szervez a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest, Ráth György u. 4.) december 19-21. között.
91ebccbb-9ba0-4e83-ab51-88857d8a47c2

A Nyitott Műhely sajátos kulturális központ, ahol személyes kapcsolatba kerül művészet és közönség. A Nyitott Műhely elsősorban azért jött létre, hogy a kézműves mesterségeket minél szemléletesebb formában közvetítsék az érdeklődők felé, de mivel a Műhely belső tere kiválóan alkalmas kiállítások, koncertek, irodalmi estek és más közéleti vonatkozású előadások rendezésére is, a hely 2002 őszén a budapesti zenei élet egyik jelentős helyszínévé vált. Azóta a jazz és az etnozene legfontosabb magyar előadói lépnek fel a Műhely színpadán: Ágoston Béla, Balázs Elemér, David Yengibarjan, Dresch Mihály, Eichinger Tibor, Gadó Gábor, Grencsó István, Juhász Gábor, Kanalas Éva Ojanna, Lantos Zoltán, Makám együttes, Monori András, Nigun, Oláh Kálmán, Palya Bea, Szőke Szabolcs, Váczi Dániel trió és Vázsonyi János. A Műhely programját az autentikus népzene és komolyzene is színesíti, a jövőben pedig a külföldről érkezett előadóknak is lehetőséget kívánnak biztosítani a fellépéshez. Mindezek mellett kortárs képző- és iparművészek munkáinak kiállítása, internet használati lehetőség, filozófiai, irodalmi, környezetvédelmi és más, közéleti vagy tudományos témájú ingyenesen látogatható előadások, teázó stb. várja az ide látogatókat.

A fesztivál szervezője, a dimorph+ 3 éve indult internetes művészeti magazinként, amely azt a célt szolgálta, hogy fiatal művészeknek adjon lehetőséget a megnyilvánuláshoz. A honlapon különféle művészeti ágakban jelentettek meg írásokat az építészettől kezdve, a kultúrtörténeti írásokon át egyéb témájú kritikákig, de bemutattak fotóművészeket és képzőművészeket is. Ekkor fő céljuk csak annyi volt, hogy a még nem befutott, frissen végzetteknek adjanak bemutatkozási lehetőséget. Idén azonban megújult a dimorph+: most már céljuk az is, hogy ezeket a fiatalokat nemzetközi szinten képviseljék, ezzel elősegítve művészek, művészeti társulatok, művészeti intézmények saját projektjeinek, elképzeléseinek megvalósítását, részvételüket fesztiválokon és egyéb rendezvényeken, kiállításokon.

A karácsonyi ünnepeket megelőző utolsó hétvégén, a vásárlási őrület közepette a fesztivál a nyugalom szigetét kínálja. A rendezvény ideje alatt egy olyan háromnapos karácsonyi fesztiválon vehetnék részt az érdeklődők, ahol napközben a különböző karácsonyi portékákból választhatnak: 11 standon könyvek, bögrék, tálak, csuprok, hímzett textilek, “fűből, fából gyapjúval”, ékszerek, festett üvegek, gyertyák és egyéb ajándéktárgyak közül. A Nyitott Műhely karácsonyi hangulatában és illatában lelhetik meg a karácsonyi meglepetéseket, nem kell a fagyos hidegben sorokat végigállni, nyugalomban és melegben vásárolhatnak. A képzőművészek kínálta, megvásárolható termékek legmeggyőzőbb ereje az egyediségben, különlegességben és a minőségben van. A vásár további szereplője a Szamos Marcipán, hiszen az ünnepek nélkülözhetetlen társa a finom édesség, és ha mindez marcipánból van, akkor igazán különleges, ínycsiklandó ajándékkal is meglephetjük szeretteinket. Ráadásul mindenki megismerheti a marcipánt mint anyagot, és elsajátíthatja a marcipánfigurák készítését. Az „anyag” különlegessége még, hogy ha nem sikerül az alkotás, megehető. Külön standon kínálja majd népzenei CD-it az Etnofon kiadó, továbbá az UNICEF is képviselteti magát különböző ajándéktárgyakkal. Egy elkülönített részben foglalkozásokon vehet részt kicsi és nagy, díszítéseket és csomagolási technikákat tanulhatnak. Délutánonként gyerekprogramokat kínálnak: lesz karácsonyi énektanulás, mesesarok és betlehemes játékok.

Az esti koncertek főszereplője az etno-jazz. A népzenei gyökerekre épülő jazz hangzat nagyon izgalmas ötvözést jelent, amelyet improvizációs lehetőségeket is alkalmazó produkciók határoznak meg. A fesztiválon az etno-jazz legjelentősebb hazai formációi lesznek hallhatók, akik különböző térségek dallamhagyományából indultak ki: Triton, Dresch Quartet, Nigun, Quartet B., valamint Kanalas Éva Ojanna Hangszínháza. Az esti koncertekre a belépő pénteken és szombaton 800 Ft, vasárnap pedig 400 Ft. A vásár alatt finom forralt bort és karácsonyi jellegzetes ételeket, süteményeket is kínálnak program szervezői.