Gerzson

Komolyzenei újdonság a Berzsenyi főiskolán

2003.12.11. 00:00

Programkereső

Az Esterházy Udvar Zenéje címmel jelent meg Vinczeffy Adrienne, Tamás Katalin és Walter Burian új komolyzenei CD-je a Jada Bt. gondozásában, valamint az ehhez kapcsolódó könyv.
388be764-2a26-45cf-8124-c10161174f73

Egy regionális európai uniós pályázat kulturális részét nyerte meg Vinczeffy Adrienne, a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékének vezetője. A pályázat a határ menti kapcsolatokat hivatott erősíteni, ezért a programban a kismartoni Joseph Haydn Konzervatórium Zenekara is részt vett. A pályázat elnyerése után egy év állt az alkotók rendelkezésére. A hivatalos bemutató november végén volt, amikor is a CD-t készítői közösen hallgatták meg.

A könyv az 1600-as évek végétől az 1800-as évek közepéig a fertődi Esterházy kastélyban működő zenei műhelyt mutatja be, a kötethez kapcsolódó CD pedig az itt megszületett ismert vagy eddig csupán kéziratban létező kompozíciókból nyújt válogatást. A könyv részletesen kifejti és nagyon látványosan szemlélteti az udvar és a korszak történelmi eseményeit, a zeneszerzők életét és munkásságát. A korszakhoz tartozó zenei anyag dupla CD-n jelent meg, mely egyaránt tartalmaz egyházzenei és világi műveket. Kellemes hangzású, színvonalas, rendkívül kidolgozott zenei újdonság. Az albumon hallhatók kuriózumnak számító, kéziratból énekelt darabok is. Aki ismeri és szereti a komolyzenét, annak igazi csemege nem csak a hanglemez, hanem a gazdagon illusztrált könyv is.