György

A Muzsikás nyugati missziója

2003.12.12. 00:00

Programkereső

A hét végén jelenik meg Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes új koncertlemeze, amely az elmúlt évek zeneakadémiai hangversenyeiből válogat. A Muzsikás továbbra is a magyar folklór és a klasszikus zene ötvözésére törekszik, s ezt a különleges missziót világszerte egyre nagyobb siker kíséri. December 14-én, vasárnap este határon túli autentikus magyar népzenei előadók, úgynevezett "adatközlők” társaságában lépnek fel a Zeneakadémián.

Hamar Dániel úgy véli, a Bartók-album megjelenése óta eltelt öt évben ez a stílus, a klasszikus és a népzene sajátos találkozása a világ legnagyobb hangversenytermeiben is polgárjogot nyert. "A magyar népzene rendkívül gazdag: a lelkünk legapróbb rezdülései leírhatók vele. Tapasztalataink szerint nemcsak ránk, magyarokra, hanem minden emberre hatással van. Ezért ahol egyáltalán zene megszólalhat, ott megszólalhat a magyar népzene is. Arra törekszünk, hogy zenélésünkben benne legyen az élő népzene, ahogyan azt a falusi zenészek muzsikálják” - vallja Hamar Dániel.

Az elmúlt években Balanescuval közösen zenéltek a New York-i Space színházban, a párizsi Theatre de la Ville-ben, a londoni Royal Festival Hallban, az amszterdami Concertgebouwban és a római Santa Cecilia Akadémia nagytermében. A Bartók-album magyarországi premierjét az 1999-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartották. Az elmúlt években együtt zenéltek Roel Dieltiens belga csellómûvésszel, Jandó Jenő és Várjon Dénes zongoramûvésszel, valamint a Takács és a Keller Vonósnégyessel. "Nyugat-Európában és Amerikában is felfigyeltek erre a zenei stílusra, sok rangos fesztiválra, fontos koncertre kaptunk meghívást, de az igazi megtiszteltetést mégis mindig az jelenti számunkra, ha a Zeneakadémián játszhatunk” - mondja Hamar Dániel.

Új lemezük az elmúlt évek zeneakadémiai koncertfelvételeiből válogat (ld. keretes írásunkat). Ezen az albumon az említett mûvészek közül Balanescu, Dieltiens, Jandó és a Keller Kvartett is játszik, valamint közremûködik a Pro Musica Leánykar, Szabó Dénes vezetésével. Falusi zenészek játéka is hallható: egy-egy felvételen Toni Árpád marosszéki cimbalmos és Kovács János (Köles) bogyiszlói tamburás muzsikál velük.

A következő nagy Muzsikás-koncert vasárnap este lesz a Zeneakadémián. Ezen határon túli autentikus népzenei előadók lépnek fel, akiket a szaknyelv - Bartók, Kodály és Lajtha László gyûjtései óta - "adatközlőknek” nevez. A jövő év első felében is folytatják az intenzív koncertezést: február elején a Bartók Vonósnégyessel játszanak a Zeneakadémián, majd a Takács Kvartettel amerikai turnéra indulnak, melynek a New York-i Carnegie Hall és a chicagói Yale Egyetem is állomása. Márciusban, Glasgow-ban a Skót Filharmonikusokkal, majd itthon, a tavaszi fesztiválon a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel zenélnek együtt. Májusra Eötvös Péter hívta meg őket a párizsi Cité de la Musique-be egy közös estre, júniusban pedig az ulmi Donaufesten lépnek fel, a Danubia Szimfonikus Zenekarral.

A Szép fejér pakulár balladája

A Muzsikás új koncertlemezének legtöbb darabja egy-egy Bartók- vagy Kodály-mű népzenei motívumkincsét mutatja be, de megjelenik az archaikus Kárpát-medencei népzene is: Csárdás és Szökő Szászcsávásról, az Édes gergelem Moldvából vagy a mezőségi táncrend. Hamar Dániel szerint az album talán legkülönlegesebb darabja a Szép fejér pakulár című régi moldvai ballada, melynek eredeti felvétele Klézse községből való. Ez olyan – románból átvett vagy régies – kifejezéseket is tartalmaz, melyek a mai magyar köznyelvből már teljesen eltűntek. A pakulár szó például juhpásztort, a purkár disznópásztort, a sültü furulyát jelent, a havalygat ige jelentése pedig: vigasztal.