Emőke

Első Nemzetközi Bartók Zongoraverseny

2003.12.13. 00:00

Programkereső

2004. január 15-ig még lehet jelentkezni a szegedi Első Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre. A verseny helyszíne: Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81., a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenyterme, az időpont március 20-25.
bc6ed029-c9db-4a18-a412-4209a64dad48

A versenyzők korhatárát 16 és 30 év között jelölték meg a szervezők. A verseny három fordulóból áll, az első két fordulóban szóló műveket, a döntőben versenyművet kell előadni zenekar közreműködésével. A verseny ünnepélyes eredményhirdetése után a gálahangversenyt Bartók Béla szülővárosában, a romániai Nagyszentmiklóson, a Nákó kastélyban rendezik, ahol a város vezetőin kívül a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság tagjai és elnöke, Tamás Sándor lesznek a házigazdái a programnak. Március 25-én, a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésnapján megkoszorúzzák a nagyszentmiklósi főtéren lévő Bartók szobrot és a szülőház falán lévő emléktáblát.

A zongoraverseny anyaga a következő:
I. forduló (maximum: 25 perc)
a) Egy virtuóz Scarlatti szonáta.
b) Egy vagy több Liszt Ferenc kompozíció.
c) Egy-két darab a Bartók: Gyermekeknek sorozatból.
d) Egy mű az alább felsorolt Bartók művek közül: Szonatina, Román népi táncok, Vázlatok, Bagatellek, Tíz könnyű zongoradarab, Három burlesque, Kolindák I, II. Allegro barbaro.
II. forduló (maximum 35 perc)
a) Egy virtuóz Chopin etűd.
b) Egy etűd az alább felsorolt szerzők művei közül: Rachmaninov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Ligeti.
c) Szabadon választott darab Debussy művei közül.
d) Szabadon választható darab az alább felsorolt művek közül: Bartók: Mikrokozmosz V-VI. füzetből, Szvit op. 14, Improvizációk op. 20, Szabadban I, II., Szonáta, 15 magyar parasztdal, I és II. Román tánc, Etűdök.

A fordulók anyagának belső időarányait (a megadott időn belül) a versenyző dönti el.
A döntő anyaga:
a) Mozart versenyművei közül: G-dúr koncert K 453, d-moll koncert K 466, C-dúr koncert K 467, A-dúr koncert K 488.
b) Liszt: A-dúr és Esz-dúr zongoraverseny, Haláltánc.
c) Bartók: III. zongoraverseny (Az a, b, c, pont alatt feltüntetett versenyművekből - értelemszerűen - csak egyet játszhat a jelölt.)

A zsűri neves hazai és külföldi szakemberekből áll. Értékes díjakkal jutalmazzuk a legeredményesebb versenyzőket. A szervezők január 15-ig fogadnak el jelentkezéseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriuma Alapítványa címére: 6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79- 81. A nevezési díj külföldi jelentkező esetén 50 euró, hazai jelentkezőknél pedig 14.000 forint. Bővebb felvilágosítás a zfk@muzik.u-szeged.hu e-mail címen vagy az említett postacímen kérhető.