Csilla, Noémi

Szórakoztató-Zenei-Lexikon

2003.12.16. 00:00

Programkereső

„Szórakoztató-Zenei-Lexikon. A címből csak a lexikon szó egyértelmű. Az, hogy mi a szórakoztató, mi a zene és különösen a szórakoztató zene jelentése, értelmezése, csaknem egyénenként eltérő. Ha megpróbáljuk pontosítani, rög-tön olyan fogalmakat használunk, amelyek tovább növelik a többértelműséget. Ilyen például a „komolyzene”, melynek ellentéte a komolytalan zene lenne, de ilyen nincs. Ha viszont a „könnyűzenével” kívánják szembeállítani, akkor miért nem nehézzene? Talán, mert így sincs értelme"”- olvasható az Enciklopédia Kiadó gondozásában megjelent lexikon prológusában.
2f51f307-57ce-4293-85c6-0d126c8f06b7

A könyv szerzője, Hölzer Tamás 26 évig dolgozott az Országos Szórakoztatózenei Központnál, ahol főleg a zenész, énekes és zenei műsorvezető, ill. disc jockey kép-zésével foglalkozott. Ez utóbbi területen több mint húsz évig vezette az oktatást és volt a vizsgabizottság elnöke. 12 évig főszerkesztője és írója a Disco-Info című kiad-ványnak. E mellett számos zenei cikket publikált, illetve rovatot vezetett, könyveket lektorált, szakértőként dolgozott, valamint „háttér-információkat” készített rádiós és televíziós könnyűzenei sorozatokhoz. Több évtizedes tapasztalatát, anyaggyűjtését rendszerezve készítette el a Szórakoztató-Zenei-Lexikont, és már dolgozik annak folytatásán.

A Szórakoztató-Zenei-Lexikon szerkesztése, a tárgy- és témakörök, valamint a szó-cikkek kiválasztása, súlyozása teljesen más, mint a bel- vagy külföldön eddig megje-lent zenei könyveké. A könyv a zene világának egész területével foglalkozik, ám fó-kuszában a szórakoztató zene áll. A zenetudomány általános törvényei, szakterületei a könnyűzene szempontjából kerülnek feldolgozásra. Így az eddigi, hagyományos értelmezések kiegészülnek, aktualizálódnak vagy teljesen megváltoznak. A fő cél nem az adaptálás, hanem a szórakoztató zene fogalmainak definiálása, történeté-nek, stílusainak, valamint kulturális és technikai hátterének önálló rendszerbe fogla-lása. A társművészetek (pl. film, színház, tánc), illetve azok zenei vonatkozásai, a zene- és szórakoztatóipar témakörei még teljesebbé teszik az anyagot.

Zenével, zenéléssel kapcsolatos fogalmak, kifejezések; zeneelmélet; hangszerek; zenei műfajok; korszakok; stílusok, irányzatok; tánctípusok; társművészetek; disco – a lexikon főbb tárgykörei. A tartalmilag tényszerű és korrekt, ugyanakkor stílusában olvasmányos és szórakoztató lexikon minden zenét szeretőnek és azt megismerni vágyónak szól. Egyaránt hasznos amatőr és profi zenészeknek, énekeseknek, disc jockeyknak, a szórakoztatóiparban dolgozóknak és az ott szórakozóknak, azaz a ze-ne készítőinek, előadóinak és fogyasztóinak.