György

A Fonó Zenekar önálló estje Párizsban

2003.12.18. 00:00

Programkereső

Első önálló párizsi fellépésén telt ház előtt aratott hatalmas sikert a Fonó Zenekar az ezerfős párizsi Théatre de la Ville-ben. A Kárpát-medence népzenei gazdagságát hiteles tolmácsolásban, professzionális színvonalon bemutató együttes másfél óra alatt meghódította a párizsi színház közönségét.
2ce86d98-bfc4-4902-b281-a4408b6d088f

Az előadás után a héttagú társulat repertoárjából készült Mixtura Cultivalis című CD-ből – amely a legrangosabb francia zenei szaklap idei lemezlistáján az "Év szenzációja" minősítést nyerte el – a szokásosnál négyszer több kelt el. Az 1997-ben alakult zenekar nem első ízben szerepelt a francia fővárosban. 2000 tavaszán ugyancsak a Théatre de la Ville színpadán a Honvéd-együttes kísérőzenekaraként mutatkozott be. A 2001-es franciaországi magyar kulturális évadot lezáró kétezer fős bálon három másik hazai népzenei együttes társaságában átütő sikerű, hamisítatlan magyar táncház-programot produkáltak a Chaillot-színházban.

A hétfői önálló esten a francia publikum lelkesen fogadta az együttes saját gyűjtéséből származó magyar, szlovák, erdélyi és cigány dalokat magas színvonalon megszólaltató Agócs Gergely éneklését, különleges kvalitásokat felmutató dudajátékát, tárogatószólóját. A társulat légies megjelenésű fiatal énekesnője, Herczku Ágnes erőteljes hangzású, kifinomult interpretációjú előadása már az első dalnál magával ragadta a hallgatóságot.

A Fonó zenekar klasszikus iskolán nevelkedett négy vonósa, Gombai Tamás, Szabó Gábor, D. Tóth Sándor, Kürtösi Zsolt és Unger Balázs cimbalomművész boszorkányos hangszerkezelése többször ragadta hangos tetszésnyilvánításra, füttyögésre, ütemes tapsra a hallgatóságot. A párizsi közönségnek készült, első alkalommal bemutatott magyar-cigány-ófrancia dallamokat ötvöző, meglepetésként bekonferált összeállítást a színház közönsége az előadók ritmikus csettintgetéseire felelgetve viszontcsettintgetésekkel kísérte.