Márk

Jubilálnak a miskolci szimfonikusok

2003.12.18. 00:00

Programkereső

Sír Lászlót, a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatóját látta vendégül beszélgetéssorozata legutóbbi alkalmán a Hassler Énekegyüttes a Miskolci Galériában. A zenekar ebben az évadban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az 1973. november 1-jén alakult együttest pedig immár 19 éve vezeti Sír László.
c438fd65-1482-4a1d-bfc2-210308d500c1

Sír László nem zenészként került a zenekarhoz: ő volt a zenekar első menedzser-igazgatója, és neki köszönhető az is, hogy az együttes anyagilag önálló lett és új bérletsorozatok indított. A miskolci születésű Sír László Debrecenben végzett magyar-német szakos bölcsészként. Egy ideig gimnáziumi tanárként dolgozott, majd 1975-től 1981-ig a városi tanács művelődési osztályához került.

A szimfonikus zenekarnál 1984-ben kezdett dolgozni, mely kezdetben kis létszámmal, megfelelő és állandó próbahely nélkül, kevés pénzből, korlátozott mozgási lehetőségekkel működött. Az igazgató idővel állandó otthont teremtett a "Malomban", igaz, kezdetben megosztoztak termeken a Csodamalom Bábszínházzal. Együttműködtek a Filharmóniával, ám anyagi hátterük biztosítása érdekében saját koncertsorozatot is indítottak, így többek között Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán is felléptek.

Legfőbb céljuk napjainkban az, hogy néhány év múlva – mire Sír László nyugdíjba megy – egy olyan új struktúra álljon biztos lábakon, amely lehetővé teszi a két szervezet (a Filharmónia és a zenekar) szétválását. A Sándor Zoltán vezette beszélgetésen elhangzott, hogy nehézséget és egyben kihívást is jelent az érdeklődés felkeltése, a népszerűség kivívása vagy a nézőtér megtöltése estéről estére. Mindez makacs utánajárást, sok töprengést igényel, és természetesen megalkuvásokkal is együtt jár.

Sír László hangsúlyozta: nehezebb helyzetben vannak a vidéki együttesek, mert a pestiek jobban érvényesülnek az ország többi megyéjében is. Ám a Miskolci Operafesztiválon, amely világszínvonalú rendezvénnyé vált, a budapesti zenekarokon kívül a Miskolci Szimfonikus Zenekar is gyakran kap szerepet. És hogyan kapcsolódnak Sír Lászlóék a Hassler Énekegyütteshez? A zenekar modern feladatokkal látja el az énekegyüttest, olyanokkal, amelyeket mások nem szívesen vállalnak el, ám ők mégis sikeresen teljesítik ezeket a kihívásokat. A rendezvényt a Hassler Énekegyüttes tolmácsolásában különböző dalok tették még színesebbé.