Eleonóra

Könyvpremier Kecskeméten Kodály tiszteletére

2003.12.18. 00:00

Programkereső

A nyilvánosság számára évtizedeken át hozzáférhetetlen, szigorúan bizalmasnak minősített dokumentumokkal fűszerezve jelent meg a kecskeméti népzenei találkozók történetét felölelő kiadvány, amelyet szerdán Kecskeméten a Kodály Intézetben mutattak be. Az "És egyszer csak megkezdődtek a kecskeméti népzenei találkozók..." címmel megjelent kiadvány Kodály Zoltán születésének 121. évfordulója alkalmából jelent meg.
1edc8b5b-b832-40a1-9550-dd9f1fd24166

A 2500 példányban megjelent könyv a Kecskeméti Lapok Kft. gondozásában látott napvilágot. Szerzője, Heltai Nándor irodalomtörténész, hírlapíró, népművelő, aki az első országos népzenei találkozót a ’60-as évek közepén rendezte meg Kecskeméten. Az eddigi 19 találkozón többek között olyan neves kortárs írók vettek részt, mint Veres Péter, Csoóri Sándor, Váci Mihály, Páskándi Géza és Féjja Géza.

A könyv egyebek között egy olyan korábbi, a népművelési minisztérium részéről a pártközpont számára készült bizalmas jelentést is ismertet, amely szerint "meg kell mondani Kodálynak, hogy ő személye ugyan védettséget élvez, de ez nem terjed ki a híveire". A bemutató ünnepség keretében zajlott, amelyen többek között közreműködött a Kossuth- és a Prima Primissima díjjal kitüntetett Sebestyén Márta énekművész, valamint a leghíresebb magyar dudás, Pál István, a Népművészet Mestere is.