Gerzson

TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny

2003.12.18. 00:00

Programkereső

A nemzetközi zeneszerző pályázat célja, hogy a komolyzenében alkotó komponisták olyan zeneműveket hozzanak létre, amely „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb zenei paramétere szolgál.
38356705-c845-4239-be8b-cee37237eeaf

A crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a komoly- és a könnyűzenei műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú: egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki – hangzott el a verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Bodor Lászlótól, a verseny szervezését végző cég igazgatójától. A verseny lényege – mondta – nem a két műfaj közötti szakadék áthidalása, hanem kitöltése.

A zeneszerzőverseny pályázati anyagát a nemzeti zeneszerző szervezeteken és az interneten keresztül fogják meghirdetni. A kiírásban nem lesznek kategóriák: az elvárás csupán annyi, hogy ismert zeneszám szolgáljon a mű alapjául, s 10-20 perc terjedelmű legyen. A pályázatok beküldési határideje 2004. augusztus 31. Természetesen a nemzetközi zsűri – amelynek tagjai 2004 novemberéig hozzák meg döntésüket – a pályaművek beérkezte után kategorizálhatja a darabokat a könnyebb elbírálás érdekében.

A pályázat díjazott műveit Budapesten hangverseny vagy hangversenysorozat keretében mutatják be, a díjakat gálaest keretében adják át a 2005. évi Tavaszi Fesztivál keretében, s a díjnyertes zeneszerző műveit CD-n is kiadják 2005 májusában. Ugyanekkor könyv formájában jelentetik meg a szervezők a projectnaplót, amely a project fontosabb eseményeit és az abban résztvevőkkel készült interjúkat tartalmazza; a program lezárást követően pedig archívumot hoznak létre, amelyben folyamatosan gyűjtik a pályázatra érkezett művek CD- és kottakiadásait, a kritikákat, s dokumentálják a pályázat és a művek utóéletét.

A sajtótájékoztatón ízelítőt is kaphattunk a két műfaj találkozására: a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese bemutatta Király László Variációk egy Zorán témára, valamint Fantázia egy McCartney-dalra című műveit.