Hella

A legjobbak

2003.12.19. 00:00

Programkereső

Kiosztották az első Prima Primissima Díjakat Legjobb a legjobbak között: Szabó Magda író, Sebestyén Márta énekművész, Makovecz Imre építész, Vizi E. Szilveszter akadémikus, Nemeskürty István irodalom- és filmtörténész, író, Varga Imre szobrászművész, Rost Andrea operaénekes, Darvas Iván színművész, Gömöri Endre újságíró, publicista, Vitray Tamás tévériporter és a közönségdíjas Hír Tv.

Valamennyien az idén első ízben kiosztott Prima Primissima Díj nyertesei. Az egyenként ötvenezer eurós, vagyis megközelítőleg tizenhárommillió forintos pénzjutalommal és a legyőzhetetlen versenylóról, Kincsemről mintázott Zsolnay-alkotással járó kitüntetést a Nemzeti Színházban a vállalkozók napján, december 11-én adták át. A gálát megtisztelte jelenlétével Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök is.

"Az embernek mindennap legalább / egy kis dalt kellene hallgatnia, / egy jó költeményt olvasnia, / egy pompás festményt szemlélnie..." - írta Goethe a mindenkit formáló művészeti élményről, amely mecénások nélkül sokak számára aligha lenne hozzáférhető. De alkotás sincs inspiráló támogatás nélkül, mely egy-egy kitűnő művészt a teremtésre ösztönöz. E nemes magánmecenatúra éledt újjá Demján Sándor üzletember kezdeményezésére, aki a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártfogására hozta létre a Prima Primissima Díjat. A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapított elismerést a Prima Primissima Alapítvány tíz éven át ítélheti oda. A fődíj mellett a kategóriák további jelöltjei a Prima elismerést, és a vele járó tíz-tízezer eurós jutalmat vehetik át. Az alapító okirat értelmében Demján Sándor évi ötszázötvenezer eurót adományoz magánvagyonából és vállalkozásaiból az alapítvány céljaira.

A VOSZ kibővített elnöksége és az alapítvány kuratóriuma titkos szavazással választotta ki a legjobbakat a tíz kategória - magyar irodalom, színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, oktatás és köznevelés, építészet és építőművészet, magyar írott sajtó, magyar elektronikus sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet - harminc jelöltje közül. A közönségdíjra sms-ben és telefonon két hónapon át adhatták le voksaikat az ország polgárai. Az eredetileg pénzdíj nélküli elismerést a Hír Tv vezérigazgatója, Borókai Gábor vette át Csányi Sándortól, a VOSZ elnökétől, aki hirtelen meghozott döntése értelmében a mindenkori közönségdíj-kategória díjazottjának, így elsőként az idei győztesnek pénzjutalmat is felajánlott.

A Prima Primissima Díj átadó ünnepségén Elek István, lapunk főszerkesztője, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja a magyar népművészet és közművelődés kategória elismerését nyújtotta át Sebestyén Mártának.

A jelöltek és a megválasztottak

Irodalom: Nádas Péter, Szabó Magda, Székely Magda
Színház- és filmművészet: Darvas Iván, Mácsai Pál, Törőcsik Mari
Képzőművészet: Deim Pál, Somogyi Győző, Varga Imre
Tudomány: Gyulai József, Pungor Ernő, Vizi E. Szilveszter
Oktatás és köznevelés: Jelenits István, Kiss Tibor, Nemeskürty István
Építészet és építőművészet: Ekler Dezső, Makovecz Imre, Vadász György
Írott sajtó: Magyar Szemle társadalomtudományi folyóirat, Gömöri Endre, Móser Zoltán
Elektronikus sajtó: Hír Tv, Kudlik Júlia, Vitray Tamás
Népművészet és közművelődés: Novák Ferenc, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc
Zeneművészet: Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rost Andrea, Szörényi Levente