Hella

David Murray-estek a Fonóban

2003.12.29. 00:00

Programkereső

Avantgárd dzsessz magyar közreműködőkkel Az avantgárd dzsessz vonalának jeles képviselője, David Murray lép fel a Fonó Budai Zeneház Koncerttermében december 29-én este kilenc órakor és január 10-én este nyolc órakor.

Az amerikai szaxofonművész, aki több sikeres koncertet adott a győri Mediawave fesztiválon, decemberi fellépésén Baló István (dob) és Szandai Mátyás (bőgő) társaságában koncertezik, míg januárban a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band kíséretében játszik.

David Murray olyan mesterektől tanult, mint Archie Shepp vagy Eric Dolphy. Ennek köszönhetően már a kezdetekkor egyéni hangon szólaltatta meg a mainstream repertoárt. Murray fajsúlyos soundja, széles vibrátója olyan szvingkorszakbeli zenészekre emlékeztet, mint Ben Webster vagy Coleman Hawkins. Kiváló harmóniaérzéke ellenére radikálisan szakít az adott téma zenei szerkezetével, és gyakran alkalmaz úgynevezett piszkos hangokat. Ezzel az előadásmóddal Murray szétfeszíti a nyugati zene hagyományos hangkereteit, összekapcsolva a dzsesszt a XX. századi zenei áramlataival.

Számos fekete zenészhez hasonlóan templomi zenélések alkalmából ismerkedett meg a szaxofonnal. 13 évesen iskolai együttesben került kapcsolatba a dzsessz zenei világával, majd Sonny Rollins hatására döntött a tenorszaxofon mellett. Húszévesen New Yorkba költözött, ahol azonnal a külvárosi zenei élet avantgárd klubjaiban találta magát. Első triójával hamar népszerűségre tett szert, és 1976-ban elkezdődtek a lemezfelvételek. Még ugyanebben az évben negyedmagával megalapította a World Saxophone Quartettet. Ezzel egy időben nyolctagú zenekarával is nagy sikereket ért el, egy olasz kiadónál évi több lemezük is megjelent.

Murray a 80-as évek végétől visszavett radikalizmusából, és szabad előadói módját a mainstream visszafogottabb elemeivel elegyítette.