Klasszikus

2004 fekete koncertkrónikája

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián ma estére hirdették meg a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson dalestjét, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Napjaink divatos popegyüttese, a Black Eyed Peas sem jön Budapestre: ők szeptember 22-én léptek volna fel a Papp László Sportarénában, de teljes európai turnéjukat lemondták. Idén már nem ezek az első ilyen esetek: Luciano Pavarotti koncertje is meghiúsult, Liza Minnelli elmaradt fellépéséből pedig hatalmas botrány és rendőrségi ügy lett.

Besnyő László, a két éve működő Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az utolsó pillanatban lemondott koncertek, s különösen az olyan ügyek, mint a Minnelli-botrány, az egész szakma hitelét megkérdőjelezik. A szövetség ezért első lépésben megfogalmazott egy etikai kódexet, amiben olyan minimális követelmények szerepelnek, hogy csak azt a koncertet szabad meghirdetni, amelyre érvényes szerződés van, vagy hogy minden nagyobb koncertre úgynevezett elmaradási biztosítást kell kötni. A szövetség – ahová csak meghívásos úton lehet bekerülni – éppen most terveztet egy közös logót, amit reklámanyagaikon, plakátjaikon kizárólag a tagok használhatnak, s ez a jegyvásárlóknak is garanciát jelenthet. Távlati cél a nagyobb koncertek megrendezésének engedélykötelessé tétele, egyfajta szakmai kamara létrehozása, amely azonban kormányzati döntést igényelne. A szövetség másik elképzelése, hogy a koncertszervezők által az államnak befizetett kulturális járulékból hozzanak létre egy garanciaalapot, amiből vis maior esetén kártalanítani lehet a közönséget. Erről a hamarosan megalakuló Gyurcsány-kormány kulturális miniszterével szeretnének tárgyalni.

Az idei "fekete" koncertkrónika tavasszal kezdődött: az évek óta visszavonulását fontolgató olasz tenorsztárnak, Luciano Pavarottinak április 27-én kellett volna fellépnie Budapesten, s a hangversenyt szervező Music Invest képviseletében Magonyi Zsolt alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Akkor még azt ígérték, hogy néhány napon belül közlik az új időpontot; erre azóta is várnak a Pavarotti-rajongók. Júliusban aztán kitört a botrány: alig huszonnégy órával az előadás előtt derült ki, hogy Liza Minnelli budapesti koncertje – amit eredetileg jótékonysági előadásnak hirdettek meg, s fővédnöke Kovács László külügyminiszter volt – elmarad. Bonnie Tyler lépett fel helyette az üres Kisstadionban, s a csalódott jegyvásárlók közül jó néhányan rendőrségi feljelentést tettek. Ez lett volna az első nagy koncertje a szakmában teljesen ismeretlen Movies and Fashion Kft.-nek, amit egy vitaminok forgalmazásával foglalkozó házaspár, Bona E. Ágnes és Radics Endre alapított. Egy héttel később a Hammond-orgona élő legendája, a hetvenkilenc éves Jimmy Smith lépett fel a Millenárison, de ez a koncert – amit a Private Music Production szervezett – szintén botrányba fulladt. A nagybeteg Smith tolószékben, befáslizott kézzel jelent meg a színpadon, az orgona elromlott, a hangosítás végig rossz volt, s a koncert mindössze 48 percig tartott.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha a koncertlátogatók bizalmatlanok. Sarah Brightman múlt heti, a sportarénában tartott koncertje előtt szerkesztőségünkhöz is eljutott egy e-mail, amelyben egy vásárló közölte, a jegyirodában azt "súgták" neki, nem is érdemes jegyet váltani, mert az előadás elmarad. Ez végül vaklármának bizonyult: Brightman – a Bravissimo and EDF Production szervezésében – eljött Budapestre, bár a showra csak néhány ezren voltak kíváncsiak. A Bravissimo hozta volna Magyarországra Thomas Hampsont, a világhírű amerikai baritonistát is, de a ma esti zeneakadémiai koncert – nem részletezett "technikai okok" miatt – elmarad. Bokor Roland, a Bravissimo vezetője lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy mindez csak két nappal a koncert előtt derült ki, de Hampson egy későbbi időpontban mindenképpen eljön Budapestre, a most megvásárolt jegyeket pedig visszaváltják. A jövő héten szintén lesz Bravissimo-koncert: szeptember 22-én José Carreras sztártenorista lép fel az Erkel Színházban, s Bokor szerint ezt a koncertet nem fenyegeti veszély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.