Klasszikus

2004 fekete koncertkrónikája

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián ma estére hirdették meg a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson dalestjét, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Napjaink divatos popegyüttese, a Black Eyed Peas sem jön Budapestre: ők szeptember 22-én léptek volna fel a Papp László Sportarénában, de teljes európai turnéjukat lemondták. Idén már nem ezek az első ilyen esetek: Luciano Pavarotti koncertje is meghiúsult, Liza Minnelli elmaradt fellépéséből pedig hatalmas botrány és rendőrségi ügy lett.

Besnyő László, a két éve működő Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az utolsó pillanatban lemondott koncertek, s különösen az olyan ügyek, mint a Minnelli-botrány, az egész szakma hitelét megkérdőjelezik. A szövetség ezért első lépésben megfogalmazott egy etikai kódexet, amiben olyan minimális követelmények szerepelnek, hogy csak azt a koncertet szabad meghirdetni, amelyre érvényes szerződés van, vagy hogy minden nagyobb koncertre úgynevezett elmaradási biztosítást kell kötni. A szövetség – ahová csak meghívásos úton lehet bekerülni – éppen most terveztet egy közös logót, amit reklámanyagaikon, plakátjaikon kizárólag a tagok használhatnak, s ez a jegyvásárlóknak is garanciát jelenthet. Távlati cél a nagyobb koncertek megrendezésének engedélykötelessé tétele, egyfajta szakmai kamara létrehozása, amely azonban kormányzati döntést igényelne. A szövetség másik elképzelése, hogy a koncertszervezők által az államnak befizetett kulturális járulékból hozzanak létre egy garanciaalapot, amiből vis maior esetén kártalanítani lehet a közönséget. Erről a hamarosan megalakuló Gyurcsány-kormány kulturális miniszterével szeretnének tárgyalni.

Az idei "fekete" koncertkrónika tavasszal kezdődött: az évek óta visszavonulását fontolgató olasz tenorsztárnak, Luciano Pavarottinak április 27-én kellett volna fellépnie Budapesten, s a hangversenyt szervező Music Invest képviseletében Magonyi Zsolt alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Akkor még azt ígérték, hogy néhány napon belül közlik az új időpontot; erre azóta is várnak a Pavarotti-rajongók. Júliusban aztán kitört a botrány: alig huszonnégy órával az előadás előtt derült ki, hogy Liza Minnelli budapesti koncertje – amit eredetileg jótékonysági előadásnak hirdettek meg, s fővédnöke Kovács László külügyminiszter volt – elmarad. Bonnie Tyler lépett fel helyette az üres Kisstadionban, s a csalódott jegyvásárlók közül jó néhányan rendőrségi feljelentést tettek. Ez lett volna az első nagy koncertje a szakmában teljesen ismeretlen Movies and Fashion Kft.-nek, amit egy vitaminok forgalmazásával foglalkozó házaspár, Bona E. Ágnes és Radics Endre alapított. Egy héttel később a Hammond-orgona élő legendája, a hetvenkilenc éves Jimmy Smith lépett fel a Millenárison, de ez a koncert – amit a Private Music Production szervezett – szintén botrányba fulladt. A nagybeteg Smith tolószékben, befáslizott kézzel jelent meg a színpadon, az orgona elromlott, a hangosítás végig rossz volt, s a koncert mindössze 48 percig tartott.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha a koncertlátogatók bizalmatlanok. Sarah Brightman múlt heti, a sportarénában tartott koncertje előtt szerkesztőségünkhöz is eljutott egy e-mail, amelyben egy vásárló közölte, a jegyirodában azt "súgták" neki, nem is érdemes jegyet váltani, mert az előadás elmarad. Ez végül vaklármának bizonyult: Brightman – a Bravissimo and EDF Production szervezésében – eljött Budapestre, bár a showra csak néhány ezren voltak kíváncsiak. A Bravissimo hozta volna Magyarországra Thomas Hampsont, a világhírű amerikai baritonistát is, de a ma esti zeneakadémiai koncert – nem részletezett "technikai okok" miatt – elmarad. Bokor Roland, a Bravissimo vezetője lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy mindez csak két nappal a koncert előtt derült ki, de Hampson egy későbbi időpontban mindenképpen eljön Budapestre, a most megvásárolt jegyeket pedig visszaváltják. A jövő héten szintén lesz Bravissimo-koncert: szeptember 22-én José Carreras sztártenorista lép fel az Erkel Színházban, s Bokor szerint ezt a koncertet nem fenyegeti veszély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.