Klasszikus

2004 fekete koncertkrónikája

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián ma estére hirdették meg a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson dalestjét, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Napjaink divatos popegyüttese, a Black Eyed Peas sem jön Budapestre: ők szeptember 22-én léptek volna fel a Papp László Sportarénában, de teljes európai turnéjukat lemondták. Idén már nem ezek az első ilyen esetek: Luciano Pavarotti koncertje is meghiúsult, Liza Minnelli elmaradt fellépéséből pedig hatalmas botrány és rendőrségi ügy lett.

Besnyő László, a két éve működő Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az utolsó pillanatban lemondott koncertek, s különösen az olyan ügyek, mint a Minnelli-botrány, az egész szakma hitelét megkérdőjelezik. A szövetség ezért első lépésben megfogalmazott egy etikai kódexet, amiben olyan minimális követelmények szerepelnek, hogy csak azt a koncertet szabad meghirdetni, amelyre érvényes szerződés van, vagy hogy minden nagyobb koncertre úgynevezett elmaradási biztosítást kell kötni. A szövetség – ahová csak meghívásos úton lehet bekerülni – éppen most terveztet egy közös logót, amit reklámanyagaikon, plakátjaikon kizárólag a tagok használhatnak, s ez a jegyvásárlóknak is garanciát jelenthet. Távlati cél a nagyobb koncertek megrendezésének engedélykötelessé tétele, egyfajta szakmai kamara létrehozása, amely azonban kormányzati döntést igényelne. A szövetség másik elképzelése, hogy a koncertszervezők által az államnak befizetett kulturális járulékból hozzanak létre egy garanciaalapot, amiből vis maior esetén kártalanítani lehet a közönséget. Erről a hamarosan megalakuló Gyurcsány-kormány kulturális miniszterével szeretnének tárgyalni.

Az idei "fekete" koncertkrónika tavasszal kezdődött: az évek óta visszavonulását fontolgató olasz tenorsztárnak, Luciano Pavarottinak április 27-én kellett volna fellépnie Budapesten, s a hangversenyt szervező Music Invest képviseletében Magonyi Zsolt alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Akkor még azt ígérték, hogy néhány napon belül közlik az új időpontot; erre azóta is várnak a Pavarotti-rajongók. Júliusban aztán kitört a botrány: alig huszonnégy órával az előadás előtt derült ki, hogy Liza Minnelli budapesti koncertje – amit eredetileg jótékonysági előadásnak hirdettek meg, s fővédnöke Kovács László külügyminiszter volt – elmarad. Bonnie Tyler lépett fel helyette az üres Kisstadionban, s a csalódott jegyvásárlók közül jó néhányan rendőrségi feljelentést tettek. Ez lett volna az első nagy koncertje a szakmában teljesen ismeretlen Movies and Fashion Kft.-nek, amit egy vitaminok forgalmazásával foglalkozó házaspár, Bona E. Ágnes és Radics Endre alapított. Egy héttel később a Hammond-orgona élő legendája, a hetvenkilenc éves Jimmy Smith lépett fel a Millenárison, de ez a koncert – amit a Private Music Production szervezett – szintén botrányba fulladt. A nagybeteg Smith tolószékben, befáslizott kézzel jelent meg a színpadon, az orgona elromlott, a hangosítás végig rossz volt, s a koncert mindössze 48 percig tartott.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha a koncertlátogatók bizalmatlanok. Sarah Brightman múlt heti, a sportarénában tartott koncertje előtt szerkesztőségünkhöz is eljutott egy e-mail, amelyben egy vásárló közölte, a jegyirodában azt "súgták" neki, nem is érdemes jegyet váltani, mert az előadás elmarad. Ez végül vaklármának bizonyult: Brightman – a Bravissimo and EDF Production szervezésében – eljött Budapestre, bár a showra csak néhány ezren voltak kíváncsiak. A Bravissimo hozta volna Magyarországra Thomas Hampsont, a világhírű amerikai baritonistát is, de a ma esti zeneakadémiai koncert – nem részletezett "technikai okok" miatt – elmarad. Bokor Roland, a Bravissimo vezetője lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy mindez csak két nappal a koncert előtt derült ki, de Hampson egy későbbi időpontban mindenképpen eljön Budapestre, a most megvásárolt jegyeket pedig visszaváltják. A jövő héten szintén lesz Bravissimo-koncert: szeptember 22-én José Carreras sztártenorista lép fel az Erkel Színházban, s Bokor szerint ezt a koncertet nem fenyegeti veszély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.