Klasszikus

2004 fekete koncertkrónikája

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián ma estére hirdették meg a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson dalestjét, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Napjaink divatos popegyüttese, a Black Eyed Peas sem jön Budapestre: ők szeptember 22-én léptek volna fel a Papp László Sportarénában, de teljes európai turnéjukat lemondták. Idén már nem ezek az első ilyen esetek: Luciano Pavarotti koncertje is meghiúsult, Liza Minnelli elmaradt fellépéséből pedig hatalmas botrány és rendőrségi ügy lett.

Besnyő László, a két éve működő Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az utolsó pillanatban lemondott koncertek, s különösen az olyan ügyek, mint a Minnelli-botrány, az egész szakma hitelét megkérdőjelezik. A szövetség ezért első lépésben megfogalmazott egy etikai kódexet, amiben olyan minimális követelmények szerepelnek, hogy csak azt a koncertet szabad meghirdetni, amelyre érvényes szerződés van, vagy hogy minden nagyobb koncertre úgynevezett elmaradási biztosítást kell kötni. A szövetség – ahová csak meghívásos úton lehet bekerülni – éppen most terveztet egy közös logót, amit reklámanyagaikon, plakátjaikon kizárólag a tagok használhatnak, s ez a jegyvásárlóknak is garanciát jelenthet. Távlati cél a nagyobb koncertek megrendezésének engedélykötelessé tétele, egyfajta szakmai kamara létrehozása, amely azonban kormányzati döntést igényelne. A szövetség másik elképzelése, hogy a koncertszervezők által az államnak befizetett kulturális járulékból hozzanak létre egy garanciaalapot, amiből vis maior esetén kártalanítani lehet a közönséget. Erről a hamarosan megalakuló Gyurcsány-kormány kulturális miniszterével szeretnének tárgyalni.

Az idei "fekete" koncertkrónika tavasszal kezdődött: az évek óta visszavonulását fontolgató olasz tenorsztárnak, Luciano Pavarottinak április 27-én kellett volna fellépnie Budapesten, s a hangversenyt szervező Music Invest képviseletében Magonyi Zsolt alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Akkor még azt ígérték, hogy néhány napon belül közlik az új időpontot; erre azóta is várnak a Pavarotti-rajongók. Júliusban aztán kitört a botrány: alig huszonnégy órával az előadás előtt derült ki, hogy Liza Minnelli budapesti koncertje – amit eredetileg jótékonysági előadásnak hirdettek meg, s fővédnöke Kovács László külügyminiszter volt – elmarad. Bonnie Tyler lépett fel helyette az üres Kisstadionban, s a csalódott jegyvásárlók közül jó néhányan rendőrségi feljelentést tettek. Ez lett volna az első nagy koncertje a szakmában teljesen ismeretlen Movies and Fashion Kft.-nek, amit egy vitaminok forgalmazásával foglalkozó házaspár, Bona E. Ágnes és Radics Endre alapított. Egy héttel később a Hammond-orgona élő legendája, a hetvenkilenc éves Jimmy Smith lépett fel a Millenárison, de ez a koncert – amit a Private Music Production szervezett – szintén botrányba fulladt. A nagybeteg Smith tolószékben, befáslizott kézzel jelent meg a színpadon, az orgona elromlott, a hangosítás végig rossz volt, s a koncert mindössze 48 percig tartott.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha a koncertlátogatók bizalmatlanok. Sarah Brightman múlt heti, a sportarénában tartott koncertje előtt szerkesztőségünkhöz is eljutott egy e-mail, amelyben egy vásárló közölte, a jegyirodában azt "súgták" neki, nem is érdemes jegyet váltani, mert az előadás elmarad. Ez végül vaklármának bizonyult: Brightman – a Bravissimo and EDF Production szervezésében – eljött Budapestre, bár a showra csak néhány ezren voltak kíváncsiak. A Bravissimo hozta volna Magyarországra Thomas Hampsont, a világhírű amerikai baritonistát is, de a ma esti zeneakadémiai koncert – nem részletezett "technikai okok" miatt – elmarad. Bokor Roland, a Bravissimo vezetője lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy mindez csak két nappal a koncert előtt derült ki, de Hampson egy későbbi időpontban mindenképpen eljön Budapestre, a most megvásárolt jegyeket pedig visszaváltják. A jövő héten szintén lesz Bravissimo-koncert: szeptember 22-én José Carreras sztártenorista lép fel az Erkel Színházban, s Bokor szerint ezt a koncertet nem fenyegeti veszély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.