Klasszikus

2004 fekete koncertkrónikája

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémián ma estére hirdették meg a világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson dalestjét, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Napjaink divatos popegyüttese, a Black Eyed Peas sem jön Budapestre: ők szeptember 22-én léptek volna fel a Papp László Sportarénában, de teljes európai turnéjukat lemondták. Idén már nem ezek az első ilyen esetek: Luciano Pavarotti koncertje is meghiúsult, Liza Minnelli elmaradt fellépéséből pedig hatalmas botrány és rendőrségi ügy lett.

Besnyő László, a két éve működő Magyar Koncertszervezők Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta: az utolsó pillanatban lemondott koncertek, s különösen az olyan ügyek, mint a Minnelli-botrány, az egész szakma hitelét megkérdőjelezik. A szövetség ezért első lépésben megfogalmazott egy etikai kódexet, amiben olyan minimális követelmények szerepelnek, hogy csak azt a koncertet szabad meghirdetni, amelyre érvényes szerződés van, vagy hogy minden nagyobb koncertre úgynevezett elmaradási biztosítást kell kötni. A szövetség – ahová csak meghívásos úton lehet bekerülni – éppen most terveztet egy közös logót, amit reklámanyagaikon, plakátjaikon kizárólag a tagok használhatnak, s ez a jegyvásárlóknak is garanciát jelenthet. Távlati cél a nagyobb koncertek megrendezésének engedélykötelessé tétele, egyfajta szakmai kamara létrehozása, amely azonban kormányzati döntést igényelne. A szövetség másik elképzelése, hogy a koncertszervezők által az államnak befizetett kulturális járulékból hozzanak létre egy garanciaalapot, amiből vis maior esetén kártalanítani lehet a közönséget. Erről a hamarosan megalakuló Gyurcsány-kormány kulturális miniszterével szeretnének tárgyalni.

Az idei "fekete" koncertkrónika tavasszal kezdődött: az évek óta visszavonulását fontolgató olasz tenorsztárnak, Luciano Pavarottinak április 27-én kellett volna fellépnie Budapesten, s a hangversenyt szervező Music Invest képviseletében Magonyi Zsolt alig egy héttel korábban jelentette be, hogy az előadás "technikai okokból" elmarad. Akkor még azt ígérték, hogy néhány napon belül közlik az új időpontot; erre azóta is várnak a Pavarotti-rajongók. Júliusban aztán kitört a botrány: alig huszonnégy órával az előadás előtt derült ki, hogy Liza Minnelli budapesti koncertje – amit eredetileg jótékonysági előadásnak hirdettek meg, s fővédnöke Kovács László külügyminiszter volt – elmarad. Bonnie Tyler lépett fel helyette az üres Kisstadionban, s a csalódott jegyvásárlók közül jó néhányan rendőrségi feljelentést tettek. Ez lett volna az első nagy koncertje a szakmában teljesen ismeretlen Movies and Fashion Kft.-nek, amit egy vitaminok forgalmazásával foglalkozó házaspár, Bona E. Ágnes és Radics Endre alapított. Egy héttel később a Hammond-orgona élő legendája, a hetvenkilenc éves Jimmy Smith lépett fel a Millenárison, de ez a koncert – amit a Private Music Production szervezett – szintén botrányba fulladt. A nagybeteg Smith tolószékben, befáslizott kézzel jelent meg a színpadon, az orgona elromlott, a hangosítás végig rossz volt, s a koncert mindössze 48 percig tartott.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha a koncertlátogatók bizalmatlanok. Sarah Brightman múlt heti, a sportarénában tartott koncertje előtt szerkesztőségünkhöz is eljutott egy e-mail, amelyben egy vásárló közölte, a jegyirodában azt "súgták" neki, nem is érdemes jegyet váltani, mert az előadás elmarad. Ez végül vaklármának bizonyult: Brightman – a Bravissimo and EDF Production szervezésében – eljött Budapestre, bár a showra csak néhány ezren voltak kíváncsiak. A Bravissimo hozta volna Magyarországra Thomas Hampsont, a világhírű amerikai baritonistát is, de a ma esti zeneakadémiai koncert – nem részletezett "technikai okok" miatt – elmarad. Bokor Roland, a Bravissimo vezetője lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy mindez csak két nappal a koncert előtt derült ki, de Hampson egy későbbi időpontban mindenképpen eljön Budapestre, a most megvásárolt jegyeket pedig visszaváltják. A jövő héten szintén lesz Bravissimo-koncert: szeptember 22-én José Carreras sztártenorista lép fel az Erkel Színházban, s Bokor szerint ezt a koncertet nem fenyegeti veszély.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.
Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.