Benedek

Két lemezbemutató az Újévi Jazz Gálán

2004.01.03. 00:00

Programkereső

Az indiai zenei ihletésű Samsara Quartet, valamint David Yengibarjan Jerevánból Budapestre költözött harmonikás és Frank London amerikai trombitás lépnek fel a Zeneakadémián január 3-án, ma este fél nyolckor az Újévi Jazz Gálán.

A Samsara együttes, amelyet négy zenész alapított 2001-ben, a dzsesszgálán Horváth Kornél vendégzenésszel osztja meg a színpadot. Lantos Zoltán, Juhász Gábor, Szalai Péter és Nyusztai Iván hangszereikkel, a hegedűvel, a gitárral, az ouddal, a tablával, a ghatammal és a kanjirával a különböző zenei irányzatok elemeit ötvözik az indiai zene és más keleti kultúrák területén szerzett tudásukkal és tapasztalataikkal.

Az est második felében zenélő David Yengibarjan és Frank London közös fellépése is tartogat meglepetéseket. David Yengibarjan, aki hazánk egyik legkeresettebb harmonikása, csak 1995 óta él Magyarországon. A számos magyar zenei és színházi produkció előadója és szerzője külföldön is gyakori fellépő, de már nyolc éve nem járt szülőföldjén, Örményországban. A Yengibarjan Triót 1999-ben alapította meg Snétberger Ferenccel és Barcza Horváth Józseffel. Zenéjükben az argentin tangót különböző népek zenéjével ötvözték. A harmonikaművészt a dzsesszgálán Egri János és Botos József kíséri majd. David Yengibarjan új, Pandoukht című lemezét azzal a Frank Londonnal közösen készítette el, aki a Klezmatics frontembereként a klezmer műfaj egyik leghíresebb előadója. LL Cool J-től Boban Markovicig sok zenésszel dolgozott együtt, több száz lemezfelvételen közreműködött, de színházi és filmes munkái is akadnak.

Az Újévi Jazz Gála előadásai egyben lemezbemutató koncertek is lesznek. A Samsara Quartett itt játszik először a közönségnek Bindu című albumáról, David Yengibarjan és Frank London pedig közös lemezük dalaival debütál.