György

Két Aida Lee Jeong-Wonnal

2004.01.07. 00:00

Programkereső

Ismét fellép az Erkel Színházban a koreai születésű tenorista, Lee Jeong-Won. Az énekes januárban két alkalommal, 10-én és 13-án lép színpadra, s az Aida Radamesét alakítja.
5fd7f85a-87b9-4b03-9a78-5952235cf84f

Lee Jeong-Won, a koreai születésű tenorista Szöulban végezte zenei tanulmányait, a Yon-Sei Egyetemen. A Koreai Nemzeti Opera színpadán Flotow Marta című operájában mutatkozott be. A hazai sikeres bemutatkozást követően Olaszországba költözött, és az ascoli Piceno Akadémián tökéletesítette tudását. 1998-ban első díjat nyert a nemzetközi Franco Corelli Énekversenyen, majd ezt követően Írországban a Wexford Fesztiválon Puccini A nyugat lánya című operájának Dick Johnsonjaként aratott sikert.

Számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek közül kiemelten fontosak a Maria Callas, a Tito Schipa és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeken aratott győzelmei. A Giacomo Aragall Énekversenyt követően a legendás szoprán, Montserrat Caballé partnereként szerepelt egy gálakoncerten Barcelonában, majd az olaszországi Folignóban Raina Kabaivanszka estjének vendége volt.

A budapesti közönség előtt 2001 novemberében Kalaf szerepében kiemelkedő sikert aratott, így Puccini Turandot című operájának tenorhősét 2002-ben is elénekelhette az Erkel Színház színpadán. Repertoárján elsősorban az olasz operairodalom hőstenor szerepei találhatók, de Franciaországban olyan különleges műben is színre lépett már, mint Gounod Sába királynője című operája.

A mostani előadások karmestere Dénes István, Aidát Cserna Ildikó kelti életre, Amnerist Wiedemann Bernadett, Amonasrót pedig Egri Sándor alakítja.