Márk

Bécsi műsor a Nemzeti Filharmonikusoktól

2004.01.09. 00:00

Programkereső

Nem mindennapi műsor-összeállítással lép a közönség elé Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 12-én, a Zeneakadémián. Az új bécsi iskola legjelesebb képviselőinek – Schönbergnek, Webernnek és Bergnek – kevéssé ismert, ritkán játszott műveit adják elő, melyeket négy Johann Strauss-keringő keretez.
51b6ced2-a0be-4372-abea-7a79029c57d2

E radikálisan modernista zeneszerzők nem csak érzelmileg, hanem stilárisan is kötődtek Johann Strauss muzsikájához. A négy valcer közül kettőt Schönberg, egyet-egyet pedig Webern és Berg dolgozott át: úgy gondolták, ezekkel együtt a saját kompozícióikat is jobban el tudják adni, s a közönség szívesebben jön be a koncertjeikre.

Most azonban e népszerű művek eredetije csendül fel, s mellettük elhangzik Schönberg Öt zenekari darabja, Berg A bor című hangversenyáriája a kitűnő német szopránénekesnő, Yvonn Füssel-Harris közreműködésével, Webern I. kantátája a Nemzeti Énekkarral és Szabóki Tünde szopránszólójával, valamint Schönberg Hat kis zongoradarabja, melyeket Kocsis Zoltán hangszerelt zenekarra.