Konrád, Tivadar

Bécsi műsort ad a Nemzeti Filharmonikusok

2004.01.09. 00:00

Programkereső

Nem mindennapi műsor-összeállítással lép a közönség elé Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar január 12-én, a Zeneakadémián.

Az új bécsi iskola legjelesebb képviselőinek - Schönbergnek, Webernnek és Bergnek - kevéssé ismert, ritkán játszott műveit adják elő, melyeket négy Johann Strauss-keringő keretez. E radikálisan modernista zeneszerzők nemcsak érzelmileg, hanem stilárisan is kötődtek Johann Strauss muzsikájához.

A négy valcer közül kettőt Schönberg, egyet-egyet pedig Webern és Berg dolgozott át: úgy gondolták, ezekkel együtt a saját kompozícióikat is jobban el tudják adni, s a közönség szívesebben jön be a koncertjeikre. Most azonban e népszerű művek eredetije csendül fel, s mellettük elhangzik Schönberg Öt zenekari darabja, Berg A bor című hangversenyáriája a kitűnő német szopránénekesnő, Yvonn Füssel-Harris közreműködésével, Webern I. kantátája a Nemzeti Énekkarral és Szabóki Tünde szopránszólójával, valamint Schönberg Hat kis zongoradarabja, melyeket Kocsis Zoltán hangszerelt zenekarra.