Konrád, Tivadar

Új Muzsikás-lemez

2004.01.09. 00:00

Programkereső

Új lemezzel jelentkezett karácsonyra a Muzsikás. Az együttes Sebestyén Mártával 1999 óta minden évben fellép a Zeneakadémián, és e produkciókról rendre hangfelvétel is készül. A friss CD középpontjába a legutóbbi, 2003-as koncert került, melyen a Muzsikás a Szabó Dénes vezette, ötvenfős - nemrég kórusolimpiát nyert - nyíregyházi Pro Musica Leánykarral lépett pódiumra.

Bár a tizenhat számot tartalmazó összeállítás nem a CD-n hallható sorrendben hangzott el a Zeneakadémián, mégis visszaadja a koncert hangulatát - ahol a népzene és a kórusművek egymást értelmezték, erősítették, különleges zenei élményt adva. A lemez legtöbb darabja egy adott Bartók- vagy Kodály-mű vagy tétel népzenei anyagát mutatja be: a Marosszéki táncdallamok, A kállai kettős dallamai, az Ének Szent István királyhoz, a Pe loc és az Invirtita. Máshol hangulatában kötődik egymáshoz a népi dallam és műzene, mint a Kyrie moldvából és a Hegyi éjszakák I. vagy az egy szál hegedűn eljátszott rubato dallam (A Bakonyba' lakom) és az azt követő Bartók-kórusmű (Senkim a világon) esetében. Végül megjelennek autentikus népzenei folyamatok is, mint a Csárdás és szökő Csávásról, az Édes Gergelem Moldvából vagy a Mezőségi táncrend. Különleges gyöngyszem a gazdagon díszített, archaikus moldvai recitáló dallam, a Szép fejér pakulár balladája.

Magyarországon 1998 karácsonyán, Európában 1999 tavaszán, Amerikában és Japánban pedig 1999 őszén jelent meg az együttes méltán nagy sikerű Bartók-albuma, mely Bartók Béla és a népzene kapcsolatát kívánta bemutatni. A Bartók-album koncertváltozatával sok helyen fellépett a Muzsikás, s ha lehetett, ezekre a koncertekre meghívták a lemezen is játszó Alexander Balanescu hegedűművészt. Közösen zenéltek például a New York-i Symphony Space zenei színházban, a párizsi Théâtre de la Ville-ben, a londoni Royal Festival Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban és a római Santa Cecilia nagytermében. Itthon a Zeneakadémián a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be a lemez anyagát, 1999-ben. 2000-ben a Roel Dieltiens belga csellistával tartott közös fellépéseken Kodály muzsikája állt a középpontban. A zeneakadémiai esten túl ez a koncert is számos, főleg komolyzenei közönséget vonzó helyre eljutott, például a brüsszeli zeneakadémia nagytermébe és a Perigo Noire-i fesztiválra. A 2001-es koncerten Jandó Jenő zongoraművész, 2002-ben pedig a Keller-vonósnégyes volt a Muzsikás vendége. Idén, február 2-án a Bartók kvartett-tel lépnek a Zeneakadémia színpadára.