Béla

Dave Murray és Balogh Kálmán randevúja

2004.01.10. 00:00

Programkereső

Egy fajsúlyos avantgárd amerikai szaxofonos és hazánk talán legjobb cimbalmosa ad szombat este randevút egymásnak – Dave Murray és Balogh Kálmán nyilvános lemezfelvételt tart a Fonóban.

Az elmúlt egy-két évben örvendetesen megszaporodtak az olyan nemzetközi produkciók, ahol – az esetek zömében a Budapest Music Center kezdeményezésére – jeles (dzsessz)muzsikusaink külföldi sztárvendégek mellett „mérettetnek meg”. Így játszott együtt a közelmúltban Archie Shepp és a Dresch Quartett, Erik Truffaz és az Off Course, Charlie Mariano és a Balázs Elemér Group, Dave Liebman és a Budapest Jazz Orchestra, Palle Mikkelborg és Juhász Gábor, de nyugodtan e sorozat részének tekinthetjük az örmény származású, nyolc éve hazánkban élő harmonikás David Yengibarjan és a klemzer zene egyik erős amerikai szólistája, Frank London közös projektjét is. Ezekből a találkozásokból közös lemezek születtek, igaz, ezek a korongok végül lényegesen kevesebb izgalmat hordoznak, mint amit potenciálisan előre sejtettek. Nyilván több idő és nagyobb egymásra hangoltság kellett volna ahhoz, hogy maradandóbb produkciók szülessenek, de tény, legalább elindult egy folyamat.

Ebbe a sorba illeszkedik bele tehát a szombati koncert, melynek december 27-én amúgy már volt egy nyilvános közös koncertelőzménye. Ezt a mostanit viszont a fonósok mindjárt digitálisan rögzítik is, hogy a legizgalmasabbnak vélt/ítélt pillanatokat aztán a közeljövőben CD-n megjelentessék.

Dave Murrayt – Archie Shepp mellett – a hatvanas évek avantgárd dzsesszének fő örököseként tartják nyilván. Súlyos hangzású, kísérletező kedvű, kompromisszumok nélküli lemezek jelzik pályáját, bár a nyolcvanas évek végétől sokat visszavett radikalizmusából. Az egyik legnagyobb stílusmesterként emlegetik, akinek kitűnő érzéke hangszerkezelésében és szerzeményeiben egyaránt tetten érhető. Többször járt már hazánkban, az elmúlt években a győri Mediawave-en számos emlékezetes koncertet adott.

Mostani partnere, Balogh Kálmán a roma népzene és dzsessz világa felől érkezett. Technikás, virtuóz cimbalomművész, akinek stílusára a leginkább a lendületes balkáni zenék hatottak. Zenekarával, a Gipsy Cimbalom Banddel a hazai dzsessz- és világzenei fesztiválok ünnepelt előadója. Nemcsak vérbeli és hangszerbiztos muzsikus, de koncertjein gyakorta előfordulnak zenei poénok és stiláris kalandozások.