Béla

Budapest Jazz Orchestra és David Liebman: Human circle (A vándor)

2004.01.12. 00:00

Programkereső

A BMC gondozásában jelent meg A vándor című lemez, amelynek zenéjét komponálta, hangszerelte és vezényli Fekete Kovács Kornél. „A vándor egy vízió, egy történet, amely talán mindnyájunkkal megtörténik...” – írja a CD kísérőszövegében a szerző.
d543ad84-3e3b-453d-8f94-d54cb3c792b7

„A kompozíciót valamiféle hősiesség hatja át, aminek érzékeltetésére magam is törekedtem a játékommal, és amely számomra egy magasabb szinten létező örökkévalóságra és halhatatlanságra utal. A vándor történetében drámák sora feszül, melyen folyton átcsillan az örök remény és az ember szeretete. A szavaknak itt nincs többé hatalmuk, a zene önmagáért beszél” – vélekedik a műről David Liebman, aki szoprán- és tenorszaxofonon, valamint furulyán játszik a lemezen.

A Budapest Jazz Orchestra 1998-ban alakult, Magyarország egyetlen professzionális big bandjeként. Célja minél szélesebb réteghez eljuttatni a big band zenét, ezért repertoárjukban éppúgy helyet kapnak a műfajt népszerűsítő, közismert, könnyen befogadható darabok, mint a nehezebben érthetőek. Ilyen módon közönségüket tudatosan próbálják befolyásolni, megismertetni őket a műfaj olyan oldalával is, amit más környezetben hallgatva kevésbé tudnának befogadni. 2001-ben jelent meg első albumuk Budapest Jazz Suite címmel (BMC Records), amelyen vendégszólistájuk Butch Lacy volt.