Konrád, Tivadar

Gerard Korsten újra Budapesten

2004.01.17. 00:00

Programkereső

A Haydn-Mozart zenekari sorozat február 8-9-i, a Budapesti Fesztiválzenekar Selmeci utcai székházában megrendezendő koncertjeit Kovács János lemondása miatt Gerard Korsten vezényli. A dél-afrikai karmester, a bécsi klasszikus repertoár egyik legkiválóbb interpretátora ezúttal ötödször tesz eleget a Fesztiválzenekar meghívásának.
03bf5fa0-c8c3-47a3-9b90-d2704438361b

A koncerteken Mozart és Haydn egy-egy szimfóniája mellett elhangzik Michael Haydn harsonára és kürte írt Kettősversenye, valamint Vivaldi d-moll gordonkaversenye. A szólisták Szakszon Balázs (harsona), Szőke Zoltán (kürt) és Kertész György (gordonka).

Az 1960-ban Pretoriában, Dél-Afrikában született Gerard Korsten az amerikai Curtis Intézetben és a salzburgi Mozarteumban szerezte hegedűművészi diplomáját. Előbb Végh Sándor hívta meg a salzburgi Camerata Academica koncertmesterének, majd 1987-től 1996-ig az Európai Kamarazenekar élén töltötte be ezt a funkciót. Hegedűművészi karrierjével párhuzamosan egyre több időt szentel a karmesteri munkának: gyakran vezényli a salzburgi Mozarteum zenekarát, a brit Hallé Zenekart, a Stockholmi Kamarazenekart, a Nieuw Sinfonietta Amsterdam-ot és a Deutsche Kammerphilharmonie-t. Sikeres operakarmester: 1997-98-ban a Pretoriai Állami Operaház vezető karmestere volt, 1999-től a Cagliari Operaház zeneigazgatója. A tavalyi évadban fellépett többek között a bécsi Konzerthausban, a salzburgi Grosses Festspielhausban és az amszterdami Concertgebouwban.