Csilla, Noémi

Jubilál a Sebő-együttes

2004.01.20. 00:00

Programkereső

Különleges koncertre készül a Sebő-együttes: harminc évvel ezelőtt alakult meg a társulat, amelynek tagjai „feltámasztották” az énekelt vers műfaját, és részt vállaltak a táncházmozgalom elindításában is. Ennek alkalmából nagyszabású, a régi és az új generációkat is felvonultató koncertet adnak a Petőfi Csarnokban 24-én, szombat este fél nyolctól.

A hetvenes évek elején többek között Sebő Ferenc kezdeményezésére indult el a hazai táncházmozgalom: az élő magyar népzene, népdal hiányát felismerve, 1972-ben először csak zenészeknek, táncosoknak, koreográfusoknak szerveztek egy zárt körű klubot Pesten. Ez olyan sikeres lett, hogy alig néhány év múlva már tanfolyamokat hirdettek, és az egész országban, sőt, a határokon túl is elindultak a táncházak.

Ezzel egy időben egy másik régi műfajt is feltámasztottak: az énekelt verset. A szájhagyomány és az írott hagyaték felkutatásával koncertjeiken felelevenítették azt a több száz évvel ezelőtti kort, amikor a verseket, történeteket még énekelve adták elő. Természetesen régi hangszereken játszottak, és igyekeztek megfejteni a régi írásjeleket, kottákat, reprodukálni a régies előadásmódot. Repertoárjukon a régi nagy klasszikusok, mint Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály vagy Horatius versei mellett a későbbi korok költői is szerepelnek: előadnak József Attila-, Nagy László-, Szécsi Margit-, Weöres Sándor-műveket is. Természetesen a kortársak sem maradhatnak ki, mint Csiki László, Határ Győző, Mesterházi Mónika, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs vagy Varró Dániel.

A szombati koncert érdekessége, hogy egyszerre lép színpadra az eredeti és a jelenlegi felállású együttes. Eredetileg az alapító Sebő Ferenc mellett Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Koltay Gergely és Nagy Albert játszott, akik idővel máshol folytatták zenészi pályájukat. Ma Sebő Ferenc Barvich Ivánnal, Orczi Gézával és Perger Lászlóval játszik együtt.

A koncerten a legfiatalabb generációt Palya Bea képviseli. A fiatal énekesnő gyermekkora óta vonzódik a magyar népzenéhez, és emellett szívesen foglalkozik a bolgár, a cigány, a török és indiai népzenével. Szívesen dolgozik olyan formációkban, társulatokban, amelyek keverik az egyes műfajokat. 2000-ben kapott meghívást a Sebő-együttesbe, amelynek azóta is tagja. Évek óta tagja a fiatal népzenészekből álló Kárpátia zenekarnak, amely szintén fellép a Petőfi Csarnokban.

A fél nyolckor kezdődő, háromórás koncerten az elmúlt harminc év legszebb, mára klasszikussá vált dalai és persze újdonságok is elhangzanak, majd a Fonó Zenekar tart táncházat hajnalig.