Béla

A magyar kultúra napja: budapesti rendezvények

2004.01.21. 00:00

Programkereső

A Himnusz születésnapjáról, január 22-ről - a hagyományoknak megfelelően - az idén is számos rendezvénnyel emlékeznek meg Budapesten.

Január 22-e 1989 óta ünnepe a magyar kultúrának, tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a költeményt. Az évfordulóhoz kapcsolódó budapesti rendezvények sora minden eddiginél gazdagabb. Az MTI-hez hétfőig eljuttatott meghívók szerint: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár felújított, Deák Ferencről elnevezett Rottenbiller utcai bibliotékájának avató ünnepségét kedden tartják.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban szerdán rendezik az Irodalmi Hangképtár internetes, valamint a CD-ROM változatnak, illetve Kölcsey Ferenc minden munkái című sorozat köteteinek a bemutatóját. Aznap adják át a Magyar Filmkritikusok díjait, valamint a filmes szakemberek jutalmazására létrehozott Árvai Jolán-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában.

Ugyancsak szerdán rendezik a Berda József összegyűjtött versei című - a Helikon Kiadó gondozásában napvilágot látott - kötetnek a bemutatóját, a Magyarok Házában. A könyv szerkesztője a 350 ismeretlen vers összegyűjtője, Urbán László irodalomkutató. A Művészetbarátok Egyesülete a "Beszéljünk, írjunk, énekeljünk, táncoljunk magyarul" címmel meghirdetett rendezvényre várja az érdeklődőket az I. kerületi Bem rakpart 6. szám alatti épületben, a Várlak Klubban.

Az évforduló napján, csütörtökön a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a kulturális miniszter nyitja meg a kortárs magyar képzőművészeti kiállítást. Hiller István kalauzolásával járhatják be középiskolások a Monet-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.

A nemzeti kulturális örökség minisztere a Márai Sándor-, a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjakat, a Bibliotéka emlékérmeket, A kultúra támogatásáért díjakat, valamint A kultúra pártfogója elismerő címeket az Iparművészeti Múzeumban nyújtja majd át.

A Néprajzi Múzeum fotótárába nyerhetnek betekintést csütörtökön az érdeklődők, valamint aznap tartják a Színes néprajzi fotók, Autokrom fényképek a Néprajzi Múzeumban című kamara-kiállítás megnyitóját is. Az Ernst Múzeumban Kontuly Béla (1904-1983) festőművész centenáriumi életmű-kiállításának megnyitója lesz csütörtökön.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány gálájának és díjkiosztó rendezvényének a Magyar Honvédség Stefánia palotája lesz a helyszíne, szintén az évforduló napján. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Olvasástársaság csütörtöki közös rendezvényének a várbeli nemzeti bibliotéka ad otthont, ugyancsak január 22-én.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön 6 órakor veszi kezdetét és péntek hajnali hatig tart a magyar filmek éjszakája. Ezúttal is mindhárom teremben nonstop zajlanak majd az ingyenesen látogatható vetítések. A Matáv Szimfonikus Zenekar hangversenyén Petrovics Emil Zongoraversenye és Bartók Béla Concertója hangzik el Ligeti András vezényletével a Zeneakadémián. Az est szólistája Bogányi Gergely zongoraművész.

A Magyar Nemzeti Múzeum Új szerzemények című kiállításának a megnyitóját pénteken tartják. Az Uránia Nemzeti Filmszínház termeiben szombaton és vasárnap a Mustra című ORTT-filmfesztivált rendezik meg. Az Országos Rádió és Televízió Testület által az elmúlt hat évben támogatott filmek, televíziós produkciók vetítései ingyenesen látogathatók.