Klaudia

Dixie-től a haluskafesztiválig

2004.01.21. 00:00

Programkereső

Turisztikai kalendárium Nógrádban Nógrád megye turisztikai kalendáriumában az első bejegyzések márciusra esnek, ám az idegenforgalmi szezon húsvéttal (április 11–12-vel) indul, amikor is – elsősorban Hollókőbe, de a Cserhát több, kisebb-nagyobb településére is – ezerszám érkeznek látogatók. A kiemelt rendezvények sorát a Tarjáni Tavasz Összművészeti Fesztivál nyitja, amelynek rangját a múlt esztendőtől igényes színházi programmal adják meg.

Újdonság, hogy az idén huszadik alkalommal műsorra kerülő Nemzetközi Dixieland Fesztivál immár nemcsak egy hosszú hétvégi program, hanem május elsejétől kezdődő kilencnapos fesztivál lesz, amely a megyehatáron túlról is várja izgalmas programjaival, szabadtéri, színházi, sőt templomi előadásaival a dzsesszrajongókat.

A somoskői vár tövében idén július negyedikén rendezik a nemzetközi ugrógálát, amelynek főszereplői, hagyományosan, a világ legjobb ugróatlétái, világ-, Európa-, illetve olimpiai bajnokok. A sportrendezvények közül várhatóan sok nézőt vonz a rali, az Enduro Európa Bajnoki Futamot Csitár és Nógrádgárdony határában május 15–16-án rendezik. S ugyancsak számos érdeklődőt várnak július 10-re Érsekvadkertre, a nemzetközi veteránjármű-találkozóra is.

A kulturális programokból kiemelhető a Zene határok nélkül címmel Balassagyarmaton, július végére szervezett művészeti fesztivál, s az országos rajzbiennálé, amelyet kétévente rendeznek, legközelebb idén novemberben ad otthont a képzőművészeti seregszemlének a Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarjánban. A rendezvénynaptár javarészét a helyi rendezvények töltik meg, folklórprogramokat szinte minden településen szerveznek. Ebben a kategóriában a legnagyobb látványosságnak a már említett húsvéti rendezvényeken túl Balassagyarmaton a Szent Anna-napi búcsú, augusztus 15-én a Nagyboldogasszony kegyhelyen a szentkúti búcsú, a kazári bácsú augusztus 20-án, valamint a július végi Nógrádi Nemzetközi Folklórtalálkozó, valamint szeptember 11-én a vanyarci országos haluskafesztivál ígérkezik.