Konrád

Énekmondók, verséneklők találkoznak Vas megyében

2004.01.21. 00:00

Programkereső

A Magyar Énekmondók Találkozóját idén január 22-én és 23-án rendezik meg Szombathelyen és Vas megye több településén. A magyarországi és határon túl élő énekmondók és verséneklők immár hatodik alkalommal gyűlnek össze, hogy népszerűsítsék az általuk képviselt műfajt. Az idei fesztivál programjában több mint ezer Vas megyei kisiskolás veszt részt.

A Magyar Énekmondók Találkozója remek alkalmat nyújt arra, hogy a régió hátrányos helyzetű településein élő kisiskolások és fiatalok megismerjék a költészet kincsestárát. A falusi gyerekek az iskolákban és a művelődési házakban rendhagyó irodalomórák keretén belül olyan irodalmi élményben részesülnek, amely egyre jobban hiányzik az oktatásból és a kultúraközvetítésből.

Hat évvel ezelőtt a Felvidékről Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek szólisták és együttesek. Előadásuk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők elhatározták, újból megrendezik a fesztivált. 2000-ben a polgári kormány idején a Kormánybiztosi Hivatal támogatásának köszönhetően még több előadót tudtak meghívni a találkozóra. Az évről-évre megrendezett eseményre egyre többen lettek kíváncsiak.

Három évvel ezelőtt a Gazdasági Miniszérium olyan pályázati lehetőséget teremtett, amely révén a pénzügyi hátrányban lévő településekre úgynevezett tájolással igényes és magas kulturális értékeket hordozó produkciókat lehet vinni. Idén már a kulturális tárca is segítséget nyújt a fesztivál szervezőinek.

Január 22-én a győri Hangraforgó együttes, az érsekújvári Kicsi Hang Duó, a szombathelyi Tarisznyások együttes, az ungvári Credo együttes előadását hallgathatják meg az érdeklődők, valamint Béke Csaba, Buda Ádám, Dinnyés József, Joós Tamás, Kátai Zoltán, Kürthy Lajos, Márk Attila és Róka Szabolcs szórakoztatja majd a közönséget. A fesztivál gálaműsorát január 23-án rendezik meg a szombathelyi Oladi Művelődési Központban.