Konrád

„Ha én gazdag lennék…”

2004.01.21. 00:00

Programkereső

Klezmerkoncert a zsinagógában Haumann Péter és Dunai Tamás közreműködésével ad koncertet „Ha én gazdag lennék…” címmel a Budapest Klezmer Band január 25-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában. Az együttest Jávori Ferenc hozta létre 1990-ben, és az elmúlt években hét CD-t jelentettek meg, külföldön is több alkalommal szerepeltek. Jártak az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Angliában.

A mostani koncertre meghívott két művésszel is egy-egy közös, jól sikerült fellépésen kerültek baráti kapcsolatba – mondta el Jávori Ferenc. 1996-ban a budapesti Madách Színház elkezdte játszani a Hegedűs a háztetőnt, amelyben Dunai Tamás alakította a főszereplő Tevjét, a tejesembert. A zenekarnak nagy élmény volt együtt dolgozni a művésszel, és nem akarták, hogy megszakadjon ez a kapcsolat (bár ez a veszély aligha fenyeget, hiszen az előadás továbbra is műsoron van, és lassan a kétszázadikhoz közeledik). Ezért felkérték Dunai Tamást erre a koncertre.

Valami hasonló történt Haumann Péterrel is: tavaly az egri nyári játékokon a helyi Gárdonyi színházzal volt nyolc előadásuk, amelyeken Haumann Péter alakította Tevjét. Jávori Ferenc szerint a művész máshogy formálta meg a figurát, és ez nekik is másfajta élményt jelentett, máshogyan kellett a színész játékához „idomulniuk” a zenével. Ennek a néhány előadásnak is barátság lett a vége, és egy újabb felkérés a koncerten való szereplésre.

Jávori Ferenc szerint mindkét művész „áttért” a klezmerzenére, nagyon jól ráéreztek erre a műfajra, jellegzetes vonásaira, így nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Dunai Tamás ráadásul jól klarinétozik és szaxofonozik – olyannyira, hogy néhány jiddis dalt is írtak neki, amelyekkel már kétszer is vendégszerepeltek Izraelben. Ezek a dalok is szerepelnek a vasárnapi koncert műsorán, természetesen a Hegedűs a háztetőn jól ismert dallamai mellett.

Az est helyszíne a Klezmer Band „második otthona”, hiszen már hat éve állandó vendégei a Zsidó Nyári Fesztiválnak, amelyen mindig a zsinagógában játszanak. Az épület hangulata, jellegzetes atmoszférája mellett azért is választották, mert nagyon kedves emlékek is ide kötik az együttest: 1999-ben itt játszották először a Klezmer Szvit első két tételét, amelyet Jávori Ferenc a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére írt. Ebből született később a Klezmer Táncszvit, amelyet tavaly a Győri Balett társulata adott elő nagy sikerrel a fesztiválon.

A zenekar nemrég sikeresen mutatkozott be Londonban: tavaly év végén a Magyar Magic keretében a Queen Elisabeth Hallban adtak önálló, illetve a Győri Balett társulatával közös estet. A közeljövőben pedig Finnországba, Svédországba és talán ismét Izraelbe készülnek.