Ervin

Határon túli művészeti fesztivál Győrött

2004.01.21. 00:00

Programkereső

A Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek művészek - filmesek, írók, muzsikusok, képzőművészek Győrbe, s ismertetik meg alkotásaikat a keddtől másfél hétig tartó határon túli összművészeti fesztiválon - mondta az MTI érdeklődésére a szervezők képviselője.

A törekvés az volt, hogy minél több művészeti ág képviselői bemutatkozhassanak a fesztiválon. Találkozhassanak a vajdaságiak a felvidékiekkel, szót válthassanak az erdélyiek a kárpátaljaiakkal és eszmét cserélhessenek a határon túl alkotók az anyaországban tevékenykedő művészekkel – mondta Takács Zsolt.

A fesztivál nyitányaként kiállítások nyíltak Papp József erdélyi keramikus, Bálint Zsigmond erdélyi fotóművész, Révész Róbert vajdasági fotóművész és Mezei Erzsébet vajdasági grafikus művész munkáiból – közölte a Harmónia Művészeti Központ Kht. főigazgatója.

A kárpátaljai magyarság képzőművészetét Iváncso András, Selevickij Jurij, Kopriva Attila és Veres Ágota munkái reprezentálják – ismertette. A felvidéki népviselet gazdagságából babakiállítás ad ízelítőt a seregszemle keretében.

Mint kitért rá, a programot könyvbemutatók színesítik. Az Erdélyben született, jelenleg Budapesten egyetemista Iancu Laura magyarfalusi csángó népmese gyűjteményét szerdán mutatják be az érdeklődőknek. Csoóri Sándor: Elveszett utak című esszékötetének bemutatójára január 29-én kerül sor. A filmvetítések sorát szerdán Boros Veronika és Kacsó Sándor Erdélyt bemutató filmjeivel nyitják meg.

Másnap vajdasági alkotásokat láthatnak a kisfilmek kedvelői Iván Attila és Tolnai Szabolcs rendezésében. A népzene rajongók a felvidéki Csalóka zenekar Duna-menti lakodalmast rögzítő lemezét szerdán, Nyisztor Ilona moldvai csángó énekes népzenei CD-jét pedig január 30-án lemezbemutató keretében ismerhetik meg.

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem professzora a határon túli magyarok hagyományairól tart előadást január 23-án. Ugyanaznap Szilvássy József, Grendel Lajos és Odosy Gyula felvidéki írók találkoznak az olvasókkal. Egy nappal később a kárpátaljai Igaz Szó munkatársai mutatkoznak be az érdeklődőknek.

A Felvidéki Rockszínpad előadásában láthatja a közönség Koltay Gergely - Szűts István és a Kormorán együttes produkcióját, A megfeszített című rockoperát január 24-én. A határon túli összművészeti fesztivál a Tatros együttes moldvai táncházával zárul január 30-án. A program másfélmillió forintos költségvetésből valósul meg, az összeget részben pályázatok útján, részben saját forrásból gyűjtötték össze - mondta a főigazgató.

"A Harmónia törekvése, hogy létrehozza a határon túli művészek találkozójának nyári változatát, az alkotótábor, amely lehetőséget adna nekik az anyaországban tevékenykedő alkotókkal való együttmunkálkodásra" - mondta végül Takács Zsolt.