Béla

Making New Waves 2003

2004.01.21. 00:00

Programkereső

A VI. Making New Waves Fesztivál témája a zene és a média egyensúlya. A koncertek és a kapcsolódó programok (előadások, kreatív műhelyek, kiállítás) azt vizsgálják, hogyan segíti, illetve gátolja, mennyiben alakítja a mai zenét a társművészetekkel, illetve társtudományokkal való együttműködés. Hogyan hat a narratíva, az irodalom, a politika, hogyan a kép, a fény és hogyan az elektronika a zenei mondanivaló kibontakozására?
eba74d27-b9c9-40a0-94d0-9c40a8f6e9e7

A fesztivált David Moss A földönkívüliek Einsteinje című sci-fi zenei fantáziája nyitja meg Fred Pommerrehn kép- és fényeffektusaival. A művet a belga Musiktheater Transparent mutatta be 2002-ben. David Moss, a zenei avantgárd egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese zeneszínházi művében arra keresi a választ, milyen jövője lehet a kortárs művészetnek.

A GRM Experience három zeneszerző, az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és a francia Christian Zanési közös élő eletronikus szerzeménye. Három eltérő személyiség, a pop-rock gitáros laptop virtuóz, a hipnotikus remix-gyáros, és a „klasszikus“ konkrét zenész találkozása izgalmas zenei kísérletet ígér.

A modern technológia nemcsak a zenét, de a zene megszólaltatásának módját is átértelmezte. Az idei fesztivál vendége lesz az amszterdami STEIM Alapítvány, amely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az elektronikus zenei vezérlők területén. Koncertprogramunkban fellép vezetőjük, Michel Waiswisz, aki az elektronikus hangok tapinthatóvá tételének nagymestere. Nevéhez fűződik számos vezérlő, mint pl. a Hands (kezek) vagy a WEB (háló) kifejlesztése, de ő volt az is, aki először hozott létre olyan zenei előadást, amit teljes egészében robotok játszottak.

A cseh Agon Orchestra két év után újra vendége a Making New Waves-nek. Az Agon hangzására egyaránt jellemző a rockzenekarok agresszivitása és a klasszikus kamarazenekarok precizitása. A zenekar tagjai között vannak zenészek a klasszikus zene, a modern jazz és az alternatív rock körökből is.

A Making New Waves utolsó koncertje a fesztivál hagyományainak megfelelően ez alkalommal is a Hang-Játszó-Ház kreatív műhelyeinek eredményeit mutatja be. A Hang-Játszó-Ház a Making New Waves fesztivál kreatív zenei műhelyprogramja. Fellép a Szabadhagok énekegyüttes Antal Laura vezetésével, a STEIM workshop résztvevői, az audiovizuális műhely Stewart Collinson és Simon Vincent vezetésével.

A fesztivál hagyományainak megfelelően ezúttal is különféle rendezvények – kiállítás, előadások, beszélgetések, kreatív zenei műhelyek – kapcsolódnak a koncertprogramhoz. A fesztivál a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül megrendezésre február 5-8. között. Bővebb információ a fesztivál honlapján, a www.hcmf.hu címen olvasható.