György

Balassi év kezdődik

2004.01.22. 00:00

Programkereső

Idén ünnepeljük a költő Balassi Bálint (1554-1594) születésének 450. évfordulóját. A Balassi Bálint Intézet a kor zenéjét idéző művészeti, bor- és gasztronómiai fesztiválok, színházi estek, valamint Balassi életének fontosabb állomásaihoz kapcsolódó emléktúrával, és a hozzá kapcsolódó útikönyvvel készül a Balassi Bálint Emlékév méltó megünneplésére.

A Balassi év intézetbeli, mai, a Magyar Kultúra Napján tartandó megnyitó ünnepségét Magyar Bálint oktatási miniszter, valamint Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának minisztere nyitja meg, a megnyitón részt vesz Kosáry Domokos akadémikus, az MTA volt elnöke is.

Az egész napos program során az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést, valamint előadásokat hallgathatnak a Balassi korabeli harcmodorról és fegyverekről, egyúttal koridéző borkóstoló részesei lehetnek. Sor kerül a "Magyarország 1000 éve a térképeken" című kiállítás megnyitójára illetve a Balassi rajzpályázat eredményhirdetésére és díjátadására. A Musica Historica és a Wataridori Színkör a Szép Magyar Komédiából ad elő részleteket, majd az Excanto Együttes régizenei koncertje következik.

Az ingyenesen látogatható programokra a Balassi Bálint Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.) szeretettel vár minden érdeklődőt.