György

Mobil mint zenedetektív

2004.01.22. 00:00

Programkereső

Biztosan önnel is előfordult már, hogy hallott a rádióban egy dalt, amely bár tetszett önnek, de ezenkívül semmi egyebet nem tudott róla. A rádiókban sokszor nem mondják be, hogy milyen dalt hallott a hallgató, így sok esetben marad homályban a kellemes melódia „kiléte”.

A Philips új technológiája segít beazonosítani az adott számot. Akkor is jól jöhet az új ötlet, ha a műsorvezető elrebegte ugyan a dal címét, de egy – adott esetben ismeretlen – előadó nevét és a szám címét nem könnyű megjegyezni. Ráadásul nem kell toll és papír után kutatni autóvezetés közben, elég csak használni a mobiltelefont… A készülékkel fel kell hívni egy számot, s ezután a rádió hangszórója elé kell tartani pár másodpercig, míg szól a keresett zeneszám. A technológia a zenét egyedi számsorrá alakítja át, azt beküldi egy adatbázisba, amely az azonosító kódot összeveti gyakorlatilag minden olyan daléval, amelyet valaha is írtak. Másodperceken belül, egy válasz SMS-ben megjön az eredmény a dal előadójával és címével.

Az Audio Fingerprinting technológia a felvételről digitális „ujjlenyomatot” készít a zenemű 10 milliszekundum hosszúságú részekre való feldarabolásával. Egy speciális algoritmussal kódolják a zenei részeket, amelyek minden dalnál egyediek, nagyjából ugyanúgy, ahogy az ember ujjlenyomata is egyedi.

Amikor a mobiltelefon a keresett zeneszám egy részét elküldi, a vonal másik végén lévő számítógép összehasonlítja az ismeretlen zene ujjlenyomatát az adatbázisban tároltakkal.

Az adatbázis átkutatása a mindössze három mp hosszú adat alapján olyasmi, mint egy tűt megtalálni a szénakazalban. A Philips kutatói ezt a problémát teljesen új módszerrel közelítették meg. Ahelyett, hogy a teljes három másodperces kódot keresnék, a technológia csupán annak egy töredékét igyekszik párosítani. A csak zeneművek mobiltelefon segítségével történő felismerésén túl a technológia még egy sor egyéb alkalmazásra is alkalmas.

A professzionális alkalmazási körben az audio ujjlenyomat készítést fel lehet használni adólehallgatási rendszereknél a szerzői jogok ellenőrzésére, reklámok ellenőrzésére és az emberi leolvasó munka helyettesítésére.