Emma

"Vendégünk egy város" - Eger köszönti Budapestet

2004.01.22. 00:00

Programkereső

Március 21-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkezik Eger kulturális életének színe és java. Az egész nap tartó rendezvény Budapest négy pontján zajlik. Egri városlátogatás a budapesti székesfővárosban!
461f6dac-290b-416e-b821-5c4b777273bc

Az egri nap a Budapest Bábszínház Stúdiójában kezdődik 14.30-kor, ahol az idén hetedik önálló évadot nyitó Harlekin Bábszínház vendégjátékát láthatják a gyerekek és szüleik Harlekin címmel, Kovács Géza rendezésében.

15.00-tól a Vörösmarty tér végvári helyőrséggé alakul át az Egri Vitézlő Oskola segítségével, mely török kori végvári katonai hagyományok alcímmel tart vitézi bemutatót, és megtekinthetjük Zalán Tibor és Huzella Péter: Eger kis csillagai című zenés történelmi játékát. Háttérzene Tinódi után szabadon: Musica Aulica Régizene Együttes.

Ugyanezen a napon az egri Gárdonyi Géza Színház - www.gardonyiszinhaz.hu - költözik egy estére a Tháliába, és a legendás örökzöld musicalt, Loewe - Lerner: My Fair Ladyjét mutatja be 19.00 órától. A történetet nem igazán kell bemutatni, de emlékeztetőül: este tizenegykor, a színházi előadások vége tájékán egy rettentő zápor elől menedéket keresve futnak össze a történet szereplői - a londoni Covent Garden zöldségpiaca közelében. Itt várja az eső elvonulását Henry Higgins, a fonetika professzora, itt őgyeleg Pickering, aki történetesen azért tért vissza Angliába, hogy épp Higginsszel ismerkedjék meg. És itt próbál túladni maradék virágain Eliza Doolittle, a virágáruslány, akinek ordenáré dialektusa - "az volna csudijóóóó!" - fölkelti Higgins tudományos érdeklődését. A professzor hetvenkedve kijelenti, hogy az ocsmányul beszélő és viselkedő virágáruslányból, tudománya segítségével, hercegnőt tud faragni néhány hónap alatt. Pickering bíztatására másnap meg is kezdődik Eliza oktatása.

Ugyanebben az időben máshol is, az Egri Szimfonikus Zenekar az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban lép fel 19.00 órakor, és Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán című művének zenekari változatát adja elő Szabó Sípos Máté vezényletével.