Béla

Lemondott a filharmonikusok igazgatója

2004.01.23. 00:00

Programkereső

Indoklás nélkül, január 1-jével lemondott Bencző László, a Debreceni Filharmonikus Zenekar igazgatója. A városi közgyűlés csütörtöki ülésén tudomásul vette döntését. Az önkormányzati közgyűlésen emlékeztettek rá, hogy az igazgatót 2002 októberétől öt évre nevezték ki a posztra.
bdda99c6-4631-465b-8b7b-39d92989d674

Az MTI zenészektől szerzett információi szerint megromlott a viszony az igazgató és a zenekar tagjai között, de nem volt felhőtlen a Bencző László irányította zenekar kapcsolata a debreceni Csokonai Színházzal sem. Utóbbiban például előadás is elmaradt amiatt, mert az együttes az utolsó pillanatban lemondta a fellépést.

A debreceni közgyűlés csütörtökön új pályázatot írt ki az igazgatói poszt elnyerésére. A képviselők leszögezték: a Debreceni Filharmonikus Zenekar a város kulturális életének meghatározó művészeti intézménye, az ország zenei életének aktív és elismert résztvevője. Az együttes évente 150 alkalommal térítésmentesen lép fel a Csokonai Színházban, és ismertséget szerzett magának Kelet-Magyarországon kívül a fővárosban és az ország más városaiban, illetve külföldön is.

A közgyűlés a pályázat elbírálásáig és az új igazgató kinevezéséig a zenekar gazdasági vezetőit bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával.