Csilla, Noémi

Magyar nap Cannes-ban

2004.01.25. 00:00

Programkereső

Ma két magyar zeneművészt, Eötvös Pétert és Kocsis Zoltánt, a MIDEM fődíjasait ünnepli Cannes. A nemzetközi zenei élet hagyományos találkozója, a MIDEM Nemzetközi Zenei Kiállítás és Szakvásár programjában a ma esti díjátadó ünnepségen három elismerés is magyar teljesítményt tüntet ki. A Cannes-i Palais des Festivals auditóriumában Eötvös Péter a Legjobb Élő Zeneszerző Díjat (Best Living Composer), Kocsis Zoltán életműdíjat (Lifetime Achievment) vesz át, míg a Budapest Music Center kiadásában megjelent CD, Eötvös Péter: Vocal Works című lemeze pedig Különdíjat (Special Award) kap.

A magyar teljesítmény tiszteletére a hétfőt Magyar Nappá nyilvánították a cannes-i rendezvényen. A díjak kiosztására nagyszabású ünnepség keretében kerül sor, melynek nyitókoncertjét a MIDEM felkérésére a Budapest Music Center (BMC) szervezi és finanszírozza a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével. Az ünnepi koncerten Eötvös Péter három műve hangzik el hazai előadóük tolmácsolásában. A Snatches of a Conversation című zeneművet az Umze kamarazenekar adja elő Nagy Zsolt vezényletével, a Psalm 151 - In memoriam Frank Zappa előadója Rácz Zoltán (ütőhangszerek) lesz, míg a Paris-Dakart a Budapest Jazz Orchestra és szólistaként Gőz László szólaltatja meg, úgyancsak Nagy Zsolt vezényletével. Ez utóbbi hétperces mű előadása Magyarországon kívüli világbemutatónak számít, míg az első zenemű francia premier lesz. A koncertet követően adják át a díjakat. Érdekesség, hogy a MIDEM idei életműdíját a zongoraművészként világszerte elismert Kocsis Zoltán olyan nemzetközileg ismert idős mesterrel együtt veszi át, mint Claudio Abbado. A Különdíjjal elismert Eötvös-lemezen öt művet adott közre a BMC: a Two monologues (két monológ) 1998-as mű, a Harakiri 1973-ban született, a Tale (mese) 1968-ból való, az Insetti galanti időpontja: 1970/89, míg a Cricket music dátuma 1970.

A magyar nap egyik fontos eseményére a díjátadó ünnepséget megelőzően kerül sor. A bejelentkezett többszáz külföldi újságíró délután fél 3-kor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a BMC szervezésében sajtótájékoztatón ismerkedhet meg a MIDEM-díjas művészekkel, Eötvös Péterrel és Kocsis Zoltánnal. Az eseményen részt vesz Hiller István, a kulturális tárca vezetője is, a házigazda az a Gőz László lesz, aki a BMC vezetőjeként maga is díjat vesz majd át a kitüntetett Eötvös-lemez producereként.

A Magyar Nap szervezője és motorja, Gőz László, maga is gyakorló zenész, azt vallja, hogy a közép- és kelet-európai térségben, a sajátos történelmi helyzetből fakadóan kiaknázatlan, a nyugati kultúrában megszokottól jelentősen eltérő zenei gazdagság halmozódott fel, melynek széleskörű megismertetése és a piacgazdaságba való bevonása ráirányíthatja a világ figyelmét a régió egyedi értékeire. A BMC aktív részt kíván vállalni a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában.

Erre ad biztató példát az idei magar MIDEM-szereplés, melynek része a rendezvény központi helyén fekvő magyar stand gazdag és rendkívül informatív kiállítása is.