Konrád, Tivadar

Jótékonysági koncert világhírességekkel

2004.01.26. 00:00

Programkereső

Love, Blood and Fire címmel ad február 10-én jótékonysági gálát a kanadai fellépéssorozatáról éppen hazatért Sümegi Eszter az Erkel Színházban.

Az est egyben lemezbemutató hangverseny is, hiszen a koncert programjában az énekesnő azonos című, nemrégiben megjelent CD-jéről is számos operarészlet helyet kapott, s az érdeklődők Puccini Tosca, Verdi Aida, Trubadúr, valamint Wagner Tannhauser és A bolygó hollandi című operáinak áriáit, duettjeit hallgathatják meg. A művésznő 1992-ben nyerte meg a philadelphiai Pavarotti Énekversenyt, s azóta rendszeresen szerepel külföldön is. A Magyar Állami Operaház egyik vezető szoprán énekese, repertoárján olyan főhősnők szerepelnek, mint Aida, Tosca, Desdemona, Nedda, Leonora vagy Mimi. 2003. szeptemberében Kanadában a Tosca főszerepét énekelte, májustól pedig a Katharina Wagner rendezte Lohengrinben alakítja Elzát Budapesten.

A gálaest bevételét a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Trajcs András Olivér Alapítványa kapja, amely a leukémiás gyermekek gyógykezelését segíti. A gálán Sümegi Eszter mellett Giuseppe Giacomini és Lukács László lép pódiumra, mely koncerten a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikál Dénes István vezényletével. Giuseppe Giacomini a vezető dalszínházak (a Scala, a Metropolitan, a Covent Garden, a Staatsoper és a veronai Aréna) ünnepelt sztárja, aki egyike a világ legjobb tenoristáinak. Óriási sikert aratott Bellini, Puccini, Verdi, Donizetti, Giordano és Mascagni műveinek tolmácsolásával, de a kritikusok szerint ő a legjobb Radames, Kalaf, Cavaradossi és Sámson is.